„Expertiza IML se face numai în baza Codului de Procedură Penală, articolul 453, în condiţiile în care se stabileşte, pe baza expertizei medico-legale, că cel condamnat nu ar putea suporta un regim de detenţie pentru că îi este pusă în pericol viaţa. În acest caz, ne-am întâlnit cu o situaţie atipică. În urma deciziei Tribunalului conform căreia nu există piedici pentru punerea în executare a mandatului, a fost suficient avizul medicilor„, a declarat miercuri, la România TV, avocatul Mihaela Olaru.
Ea a arătat că situaţia atipică din cazul Năstase ar trebui reglementată pe viitor în Codul de Procedură Penală. „Acum expertiza se poate face dacă cel condamnat solicită amânarea sau întreruperea executării pedepsei„, a mai spus Mihaela Olaru.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor citate de Mediafax, Poliţia a renunţat la solicitarea privind expertiza medico-legală a lui Adrian Năstase, întrucât mandatul de executare a pedepsei a fost pus în aplicare.
În cazul în care instanţa va dori o expertiză medico-legală în cazul lui Năstase, trebuie să formuleze o solicitare către Institutul Naţional de Medicină Legală, au precizat sursele citate.
Decizia a fost luată după ce IGPR a cerut lămuriri instanţei în legătură cu procedurile care trebuie urmate privind punerea în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase.
„Judecătorul a decis că nu există un impediment la punerea în executare a mandatului emis de Tribunalul Bucureşti. S-a dispus punerea în executare”, a spus Laura Andrei. Judecătoarea Laura Andrei a precizat că mai departe Poliţia decide modul în care pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei.
Luni, medicii de la Spitalul Floreasca au anunţat că un eventual transfer al fostului premier poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale.
Marţi, Institutul Naţional de Medicină Legală a anunţat că Adrian Năstase trebuie să se prezinte miercuri la IML cu toate documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secţia în care este internat.
ADRIAN NĂSTASE a fost EXTERNAT marţi seara de la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi dus la Spitalul Penitenciarului Rahova. Procedurile de externare au durat aproximativ patru ore.
Managerul instituţiei, Radu Macovei, a explicat la România TV de ce au durat atât de mult procedurile de externare: „s-au făcut foarte multe copii xerox”. În acelaşi timp, medicul Radu Macovei a declarat că va propune conducerii unităţii ca pe viitor să nu mai primească astfel de cazuri.
Fostul premier Adrian Năstase a fost internal la Spitalul Floreasca după ce a încercat să se sinucidă în data de 20 iunie, seara în care politiştii au venit la locuinţa sa din Strada Zambaccian pentru a-l ridica în vederea executării pedepsei de 2 ani în dosarul „Trofeul Calităţii”. Adrian Năstase s-a împuşcat în timp ce politiştii se aflau în locuinţa sa.