Nașterile premature se înmulțesc în România, iar medicii trag un semnal de alarmă pentru a se investi în maternități. Asta, pentru că în multe orașe din România nu există incubatoare. Mai mult, sute de mame nu reușesc să ajungă deloc la medic pe perioada sarcinii.
Numărul copiilor născuți prematur s-a dublat anul anterior. Cifrele îngrijorătoare i-au făcut pe medici să tragă un semnal de alarmă pentru a se investi mai mult în maternități, dar și în programe menite să ajută mamele să ajungă rapid la spital.
În ultimul an, un copil a venit pe lume la doar 22 de săptămâni de sarcină, cel mai mic termen. Potrivit specialiștilor, un copil născut prematur poate sta până la 7 luni în incubator. Mai mult, la nivelul întregii țări, numărul nașterilor premature s-a dublat în 2023. Și, surprinzător, cele mai multe cazuri au fost în București, conform datelor oferite de Asociația Prematurilor.
„Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi şi cred că ar trebui să se gândească la nişte măsuri sociale sau nişte programe destinate atât autorităţilor dar şi susţinerii maternităţilor”, a declarat Diana Gamulescu, fondator Asociaţia Prematurilor.
Din păcate, doar în orașele mari din România există incubatoare, iar femeile din țară care nasc prematur trec prin adevărate drame până ajungă să-și țină copiii la piept.
„Micuț, foarte micuț, cât o palmă, a fost un șoc pentru mine la început, dar am fost cu speranță. Îmi doream foarte mult să îl ating. După ce-am născut a fost la Terapie Intensivă în incubator, dar a respirat singur, după, micuțul a făcut un șoc, i-a cedat sistemul digestiv și a urmat intubarea cam 2, 3 săptămâni”, a povestit Loredana, mamă, pentru Observator.
Nașterile înainte de termen vin la pachet cu alte afecțiuni, așa că părinții sunt nevoiți să meargă la controale timp de câțiva ani buni după naștere.