Cercetătorii, de la Departamentul de Boli Respiratorii de la Universitatea Bari, Italia şi de la Universitatea din Amsterdam, Olanda speră că opera lor, denumită Cyranose 320, poate reprezenta un mod de diagnostic pentru mezoteliomul pleural malign.
Cyranose analizează „amprenta odoră” a compuşilor organici volatili din proba de analizat a subiectului. În 80% dintre cazuri, dispozitivul a reuşit să distingă subiecţii care sufereau de mezoteliom, de cei sănătoşi şi de cei care au fost expuşi pe termen lung la azbest, dar nu au dezvoltat boala.
Mezoteliomul pleural malign este o formă de cancer a foiţei care înveleşte plămânul şi este cauzat de inhalarea fibrelor de azbest. Boala se poate manifesta după decenii de la inhalarea particulelor, astfel că, o dată pus diagnosticul, şansele de supravieţuire sunt minime.
Diagnosticul uzual se face prin biopsie toracică, prin prelevarea cu ajutorul unui tub, a unei bucăţi de ţesut pulmonar. Procedura este riscantă, pentru că se poate produce colabarea unui pulmon, o hemoragie puternică sau embolii, mai ales la pacienţii vârstnici.
Dacă dispozitivul va avea succes, poate deveni o metodă sigură şi neinvazivă de diagnostic a uneia dintre cele mai cumplite boli.