Liberty Vittert, statistician şi profesor, a făcut un sondaj printre studenții ei, majoritatea cu vârste depășind 18 ani. Ea a vrut să afle ce aplicații de social media folosesc aceștia. Atunci când unul dintre studenți i-a spus profesoarei că are o prietenă AI, aceasta a fost surprinsă.
„Bănuiesc că prietenele AI există de ceva vreme, dar au devenit din ce în ce mai populare, așa că oamenii sunt dispuși să vorbească despre ele”, a spus profesoara, potrivit Business Insider.
Replika, o aplicație populară care oferă parteneri digitali bazați pe inteligență artificială, a crescut în popularitate în ultimii ani. Aplicația a atins peste 10 milioane de utilizatori în 2022, după ce a înregistrat o creștere de 35% în timpul pandemiei globale.
În ultimul an, mai mulți utilizatori Replika au recunoscut că sunt implicați în relații cu parteneri AI.
În mai, când Caryn Marjorie și-a creat o versiune AI, care a fost concepută pentru a fi o prietenă virtuală, a fost inundată de abonați dispuși să plătească pentru a avea o relație cu botul. În decurs de o săptămână, a avut 1.000 de abonați plătitori și o listă de așteptare de peste 15.000 de persoane.
Profesoara avertizează că tehnologia AI ar putea avea mai multe repercusiuni negative decât beneficii. ,,Prietenele A.I. ruinează o întreagă generaţie de bărbaţi„, aşa sună titlul unui articol semnat de ea. Articolul arată că următorul pas este o prietenă cu inteligență artificială care îţi poate „satisface toate nevoile”.
„Aplicaţiile care îţi crează prietena virtuală care vorbeşte cu tine, te iubeşte, îţi îndeplineşte fanteziile erotice, crează o relaţie perfectă. Ei mai degrabă aleg prietene virtuale decât să-şi mai caute partenere reale, însemnând că nu vor să aibă relaţii cu femei reale, nu vor să se căsătorească cu ele şi nici nu vor să aibă copii. Femeile tinere preferă să îşi caute parteneri în vârstă”, a spus ea.
Vittert spune că însăși natura unei iubite AI poate determina bărbații să aleagă roboții în detrimentul unei relații reale, ceea ce ar putea determina creşterea numărului de bărbați singuri, lucru care ar putea afecta natalitatea. Partenerii virtuali îi determină pe oameni să se izoleze.
„Aceste prietene cu inteligență artificială permit această epidemie tăcută de singurătate pe care am văzut-o în rândul bărbaților tineri. Vedem că femeile spun mereu că au mai mulți prieteni apropiați sau au grupuri mai largi de prieteni. Nu par să fie la fel de vulnerabile din punct de vedere psihologic la acest stil de viață cu AI ca bărbații”, a completat profesoara.