UNHCR a lansat acest apel joi, înaintea unui summit al Grupului de la Vișegrad — Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia — care se deschide luni la Praga. Grupul se opune eforturilor Uniunii Europene de a distribui solicitanții de azil în întreaga UE și subliniază în schimb că trebuie securizate frontierele externe ale UE.
„Este timpul pentru conducerea din Europa Centrală să ofere un exemplu puternic și să se angajeze să ajute familiile ce fug de război și încălcările drepturilor omului indiferent de naționalitatea sau de religia lor”, a declarat reprezentantul regional UNHCR pentru Europa Centrală, Montserrat Feixas Vihe, într-un comunicat.
„Liderii din regiune trebuie să ofere siguranță oamenilor ce fug de persecuții. Ei nu pot fi spectatori în timpul acestei situații umanitare fără precedent”, a adăugat el.
Ungaria s-a confruntat cu un număr semnificativ de refugiați trecând prin teritoriul ei în drum spre Austria, Germania și Suedia anul trecut, până când și-a construit un gard la frontierele sudice cu Serbia și Croația, notează Agerpres.
Prin alte țări ale Grupului de la Visegrad au trecut mai puțini migranți, dar ele au luat de asemenea o atitudine strictă contra acceptării oricărui număr semnificativ de migranți, amintește Reuters.
Liderii Grupului de la Vișegrad, Bulgaria și Macedonia vor discuta răspunsurile la valul de migranți la o reuniune luni, înaintea summitului UE pe 18-19 februarie.
Un înalt oficial ungar a declarat joi că Ungaria se așteaptă la un nou val migrator masiv în primăvară.
Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a spus de asemenea că Ungaria este pregătită să ridice un gard și la granița cu România, dacă este necesar pentru a ține migranții în afara țării, mai amintește Reuters.