Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că momentul a avut mai mult decât o valoare simbolică.
„Astăzi Alianţa Nord-Atlantică a marcat printr-un moment special cele trei valuri de extindere, a fost un moment aniversar, dar cu mult mai mult decât simpla valoare simbolică, pentru că acest moment aniversar, atât ceremonia, cât şi textul declaraţiei – care au fost de fapt rezultatul iniţiativei României prin Ministerul Afacerilor Externe şi care iată a primit sprijinul celorlalte state aliate – acest moment reafirmă importanţa principiului porţilor deschise, deci lărgirii în continuare a Alianţei Nord-Atlantice, o chestiune extrem de importantă şi cu semnificaţii mai ales acum în aceste momente de criză la frontiera estică a Alianţei”, a declarat şeful diplomaţiei române.
Corlăţean şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că „NATO a marcat foarte clar acest moment, pentru că cele trei valuri de lărgire, inclusiv cel de acum zece ani din care a făcut parte şi România, a contribuit la consolidarea evidentă a spaţiului de securitate în această parte a Europei, a Alianţei în general şi a crescut nivelul de contribuţie al Alianţei la securitatea internaţională”. Corlăţean a mai subliniat că pentru români este relevantă nu doar marcarea aniversării, ci înţelegerea importanţei apartenenţei la NATO.
Citeşte şi Principesa Margareta: Aderarea României la NATO în urmă cu 10 ani, un moment istoric VIDEO
„Cred că pentru noi, românii, este cu atât mai relevant nu doar marcarea aniversării, ci să putem realiza acum, văzând ce se întâmplă în Ucraina, în Crimeea, cât de importantă a fost lărgirea cu România şi ce s-ar fi întâmplat astăzi dacă România ar fi fost în afara Alianţei. Cum ne-am fi pus noi problema în materie de securitate a naţiunii române şi securitate personală, dar cum ar fi arătat şi Alianţa fără România şi contribuţia României nu doar la frontiera estică, ci în diferite multe alte momente şi operaţiuni?”, a mai spus Corlăţean.
Declaraţia comună aniversează extinderea de acum 15 ani prin aderarea Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pe cea din urmă cu zece ani – când s-au alăturat Alianţei România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia – precum şi pe cea care a avut loc în urmă cu cinci ani, a Albaniei şi Croaţiei, în urma deciziilor luate la summitul NATO de la Bucureşti.
Nu în ultimul rând, în declaraţie se afirmă că „sărbătorind aceste aniversări reafirmăm că uşa Alianţei rămâne deschisă pentru noi membri în viitor”.