Jens Stoltenberg spune că Rusia nu ar trebui să mai folosească pretexte false pentru a escalada războiul și mai mult, așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă.
Mai mult, secretarul general al NATO a mai spus că alianța nord-atlantică nu se va da înapoi de la a oferi sprijin Ucrainei atât timp cât e nevoie.
„NATO nu va fi intimidată sau împiedicată să ofere sprijin Ucrainei și să susțină dreptul la autodeterminare, atâta timp cât este nevoie. În fiecare săptămână, forțele ucrainene devin din ce în ce mai puternice și sunt mai bine echipate. În același timp, continuăm să ne consolidăm propria apărare. Vorbim despre o ranforsare a prezenței NATO de la Marea Neagră la Marea Baltică, avioane de luptă pentru a păstra cerurile Europei în siguranță și mii de trupe americane, belgiene, olandeze și franceze se află în România pentru a împiedica agresiunea”, a spus secretarul general al NATO.
Stoltenberg a vorbit și despre situația din regiunea Mării Negre, care este „de importanță vitală, strategică pentru NATO”.
„Războiul Rusiei a transformat părți din Marea Neagră în zone de război. Rachete transmise de pe navele de război ruse în Marea Neagră au lovit orașe ucrainene și timp de luni de zile forțele rusești au blocat porturi ucrainene provocând cea mai mare criză alimentară din ultimii ani. Îndemnăm Rusia să își reînnoiască acordul pe care Turcia l-a mediat și să se asigure că hrana ajunge la cei care au cea mai mare nevoie”, a mai spus Jens Stoltenberg.
România va găzdui, în premieră, o reuniune formală a miniștrilor de Externe din țările membre NATO, la finalul lunii noiembrie, la București.
Ministerul Afacerilor Externe va organiza, în perioada 29-30 noiembrie 2022, la București, reuniunea miniștrilor afacerilor externe NATO. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului și va fi găzduit de ministrul Bogdan Aurescu împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis miercuri MAE. Ministrul Bogdan Aurescu a dezvăluit sigla evenimentului, care este practic un colaj compus din logo-ul NATO și Arcul de Triumf stilizat.
La reuniune au fost invitate și Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina. Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.