Această zonă situată la frontiera polono-lituaniană se întinde pe o suprafață de aproximativ 600 de kilometri pătrați între enclava rusă puternic militarizată Kaliningrad și Belarus, un aliat apropiat al Kremlinului. Potrivit specialiștilor, ar putea fi un călcâi al lui Ahile pe flancul răsăritean al NATO, eventuala sa ocupare izolând cele trei țări baltice, Estonia, Letonia și Lituania, membre ale Alianței Nord-Atlantice. În repetate rânduri, Moscova a avertizat că acumularea de forțe ale NATO în regiune, la granița rusă, ar încălca echilibrul de forțe.
Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a subliniat pentru AFP că exercițiul, care a constat în transferul de forțe aliate din Polonia — prin pasajul de la Suwalki — către țara sa, reprezintă „un mesaj puternic al capacității și angajamentului NATO de a asigura securitatea regiunii”.
Purtătorul de cuvânt al manevrelor multinaționale, căpitanul american Jason Koontz, a precizat că „exercițiul de la Suwalki a implicat peste 1.500 de militari americani, polonezi, britanici și lituanieni”.
Manevrele de la Suwalki fac parte din exercițiile anuale „Saber Strike” desfășurate de Statele Unite în Polonia și țările baltice. În acest an, 11.300 de soldați din 20 de țări ale NATO participă la exercițiile respective, între 28 mai și 24 iunie. Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a avertizat recent că aceste exerciții ar putea servi ca pretext pentru acumularea agresivă de forțe ruse pe flancul răsăritean al NATO, potrivti Agerpres.
Citeşte şi Geoană: Este un moment în care naţiunile din NATO trebuie să se reunească
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, și președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, urmează să efectueze marți o vizită la Rukla (centru Lituaniei) unde sunt cantonați soldați ai Alianței care participă la exercițiul numit Iron Wolf. La rândul său, Beijingul a anunțat luni că forțele navale ruse și cele chineze vor desfășura manevre comune în Marea Baltică la finalul lunii iulie. Un distrugător chinez însoțit de alte două nave se îndreaptă deja spre regiunea baltică pentru aceste manevre navale.
Exercițiile din acest an vizează ‘consolidarea și avansarea parteneriatului strategic global de coordonare între Rusia și China și aprofundarea prieteniei și cooperării concrete între cele două armate’, potrivit agenției Xinhua, potrivit Agerpres.
Rusia și China organizează alternativ aceste exerciții anuale începând din 2012. În trecut, exercițiile navale ruso-chineze s-au desfășurat și în alte zone sensibile, cum a fost cazul anul trecut în Marea Chinei de Sud, o regiune revendicată de Beijing și de alte țări riverane.