‘Aliații au subliniat pentru toate părțile necesitatea unei dezescaladări a tensiunilor și de a da dovadă de reținere’, se mai arată în textul ce subliniază că ‘Rusiei îi revine o responsabilitate specială în găsirea unei soluții politice’ a conflictului, iar aceasta poate fi obținută numai ‘prin mijloace diplomatice’.
Drept urmare, ‘aplicarea integrală a acordurilor de la Minsk’, care au permis un armistițiu fragil în luna februarie, ‘este drumul păcii’, insistă purtătoarea de cuvânt a NATO.
Acest armistițiu a fost clar încălcat începând de săptămâna trecută, zilnic înregistrându-se bombardamente de artilerie și lupte intense, mai ales în apropiere de Mariupol, un important punct strategic și ultimul mare oraș din est aflat sub controlul armatei ucrainene, dar despre care separatiștii proruși au declarat anterior deschis că este următoarea lor țintă.
Pe de altă parte, Carmen Romero a declarat că observatorii OSCE trebuie să-și poată desfășura activitatea pe teritoriul ucrainean ‘în siguranță și fără restricții’. Această organizație s-a plâns în aceeași zi că observatorii ei din Ucraina sunt supuși unei hărțuiri ‘fără precedent’, în special din partea rebelilor proruși.
Potrivit adjunctului șefului misiunii OSCE în Ucraina, Alexander Hug, citat de EFE, observatorii prezenți pe teren au constatat că ambele tabere folosesc arme grele care, conform acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit să fie în prezent retrase de pe linia frontului. El a precizat că observatorii au inspectat cele 18 puncte desemnate de separatiștii drept spații de stocare a armamentului greu, iar în cinci dintre ele nu existau arme, fapt ce arată că respectivele echipamente militare ar putea fi amplasate în continuare în zona frontului.