Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) monitorizează îndeaproape situaţia din regiunea Orientului Mijlociu după ce influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid american în Irak, unde alianţa desfăşoară o misiune de instruire, informează dpa şi AFP.
„NATO monitorizează situaţia din regiune îndeaproape. Rămânem în contact apropiat şi regulat cu autorităţile americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.
„La cererea guvernului irakian, misiunea NATO în această ţară este menită să întărească forţele irakiene şi să prevină revenirea grupării Stat Islamic. Securitatea personalului nostru din Irak este prioritară. Vom continua să luăm toate precauţiile necesare”, a adăugat el.
În timpul summitului NATO din 2018, liderii ţărilor din alianţa transatlantică şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „activităţile destabilizatorii ale Iranului în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, inclusiv cu privire la susţinerea acordată de Iran diverşilor actori armaţi nestatali”.
Miniştrii apărării din ţările NATO au discutat de asemenea această problemă în luna iunie.
Influentul general Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene, şi un alt marcant lider pro-iranian din Irak au fost ucişi într-un raid american la Bagdad, ordonat de preşedintele Donald Trump, la trei zile după un atac împotriva ambasadei SUA.
În urma uciderii lui Soleimani, influentul lider şiit Moqtada Sadr a dat ordin combatanţilor săi să „ţină aproape”, reactivând astfel o miliţie oficial destructurată în urmă cu aproape un deceniu şi care a semănat teroare în rândurile soldaţilor americani în Irak.
Ambasada americană la Bagdad, atacată marţi de manifestanţi pro-Iran, le-a cerut cetăţenilor săi „să părăsească imediat” Irakul, la câteva ore după asasinarea lui Soleimani.
Israelul a început vineri să ia măsuri preventive pentru a se proteja de posibile represalii iraniene după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american în Irak, operaţiune considerată de premierul israelian Benjamin Netanyahu ca fiind deplin justificată, consemnează agenţiile AFP şi EFE.
”Aşa cum Israelul are dreptul la legitimă apărare, Statele Unite au la rândul lor exact acelaşi drept”, a declarat Netanyahu la plecarea de pe aeroportul din Atena, după ce şi-a întrerupt vizita în Grecia ca urmare a situaţiei create după moartea lui Soleimani. Acesta din urmă ”este responsabil de moartea unor cetăţeni americani şi a altor oameni nevinovaţi şi planifica noi atacuri”, a adăugat premierul israelian, apreciind că preşedintele Donald Trump a ”acţionat cu rapiditate, forţă şi fără ezitare”. ”Israelul este alături de Statele Unite în lupta lor pentru pace, securitate şi pentru dreptul lor la legitimă apărare”, a asigurat el.
Armata israeliană a anunţat că ”după o evaluare a situaţiei s-a decis închiderea muntelui Hermon (de pe înălţimile Golan n.red) pentru vizitatori”. Aceasta este o primă măsură preventivă luată de Israel după atacul american cu dronă asupra aeroportului din Bagdad, soldat cu moartea generalului Qassem Soleimani, comandantul unităţii de elită Al-Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei. Muntele Hermon a fost în trecut ţinta unor atacuri dinspre Siria şi se află de asemenea aproape de frontiera libaneză.