NATO răspunde provocărilor Rusiei. Vor fi modernizate sisteme antibalistice din România şi Polonia

Oficiali militari din cadrul NATO analizează posibilitatea modernizării sistemelor antibalistice din România și Polonia cu scopul de a contracara noile rachete cu rază intermediară de acțiune dezvoltate de Rusia, relatează The New York Times, citând mai mulți oficiali din cadrul organizației transatlantice.
Iulian Tudor
06 iul. 2019, 06:13
NATO răspunde provocărilor Rusiei. Vor fi modernizate sisteme antibalistice din România şi Polonia

Discuțiile despre noile măsuri privind apărarea antirachetă sunt într-o fază incipientă, au avertizat mai mulți oficiali europeni, citați de cotidianul The New York Times relatează mediafax.

Orice modificare a misiunii declarate a actualelor sisteme de apărare antirachetă ale NATO – care oficial vizează amenințările venite din afara regiunii, cum ar fi dinspre Iran – probabil va diviza țările membre ale alianței transatlantice și va înfuria Rusia, care în repetate rânduri a afirmat că sistemele NATO de apărare antirachetă din România și Polonia sunt o amenințare la adresa arsenalului său nuclear și o sursă de instabilitate în Europa.

Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, a negat că ar fi în curs de desfășurare studii privind fezabilitatea modernizării sistemelor de apărare antibalistică. Ea a afirmat că alianța transatlantică a indicat clar, în mod repetat, că actualul sistem de apărare antirachetă „nu este conceput și nici îndreptat împotriva Rusiei”, potrivit stiripesurse.ro.

Totuși, Alianța Nord-Atlantică are în vedere noi măsuri de apărare antirachetă, a anunțat, săptămâna trecută, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, fără însă să ofere detalii.

Având în vedere intensificarea amenințării reprezentate de rachetele ruse de croazieră, statele membre NATO ar trebui să ceară organizației transatlantice să studieze opțiuni de apărare, lucru ce s-ar putea întâmpla fie după reuniunea din octombrie a miniștrilor Apărării, fie la summitul liderilor, programat în luna decembrie, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul alianței.

Potrivit oficialului, în cazul în care aliații nu vor reuși să ajungă la un acord cu privire la schimbarea misiunilor sistemelor actuale de apărare antirachetă, ar putea fi deschise la un compromis care să permită introducerea de noi sisteme de apărare împotriva rachetelor ruse de croazieră, informează stiripesurse.ro.

Eforturile de consolidare a apărării antirachetă sunt alimentate de dezvoltarea de către Rusia a unor noi clase de rachete, dar și de probabila dispariție a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Țările est-europene, în special Polonia și statele baltice, se consideră tot mai amenințate de arsenalul nuclear al Moscovei și militează ca NATO să dezvolte noi sisteme de apărare.

Pe baza informațiilor furnizate de mai multe agenții de spionaj aliate, țările NATO au ajuns la un consens potrivit căruia noile rachete ruse de croazieră, capabile să transporte ogive nucleare, reprezintă o amenințare. Aceste rachete ar putea oferi Rusiei un avantaj semnificativ într-o criză, întrucât ar putea să se folosească de amenințarea cu războiul pentru a forța alte țări să cedeze condițiilor Moscovei, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi NATO avertizează: ROMÂNIA este descoperită în faţa rachetelor de croazieră trase din Rusia

Relațiile între Rusia și statele occidentale s-au deteriorat puternic după anul 2014, așa că orice încercare a NATO de a-și redirecționa apărarea antirachetă sau de a-și dezvolta sistemul cu noi capacități ar putea fi un punct de cotitură.

Săptămâna trecută, miniștrii Apărării din țările NATO au aprobat o analiză a potențialelor reacții la introducerea de către Rusia a rachetei de croazieră SSC-8, despre care NATO susține că încalcă prevederile Tratatului INF, au declarat oficiali din cadrul alianței transatlantice, potrivit stiripesurse.ro.

Sistemul NATO Aegis Ashore instalat în România din 2016, dar și cel aflat în construcție în Polonia, este în prezent incapabil să lanseze un interceptor folosit pentru a distruge rachete cu rază intermediară de acțiune. Mai mult, având în vedere proximitatea lor față de Rusia, sistemele din România și Polonia au mai puțin timp să detecteze, să țintească și să încerce să intercepteze rachetele.

Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) din SUA a examinat modul în care sistemele existente de apărare Aegis Ashore ar putea fi modernizate cu noi radare, programe și interceptoare care să le permită să intercepteze rachete balistice cu rază intermediară de acțiune și chiar rachete de croazieră, potrivit unor foști sau actuali oficiali familiari cu discuțiile, potrivit stiripesurse.ro.

Oficialii americani s-au concentrat pe încercarea de a descuraja dezvoltarea de rachetele cu rază intermediară de acţiune de către Rusia prin accelerarea dezvoltării propriilor rachete terestre de croazieră, o clasă de arme interzisă de Tratatul INF.

Dar, mai mulţi membri ai alianţei transatlantice se opun introducerii de noi arme ofensive. Aşadar, oficialii NATO nu se aşteaptă la o directivă care să permită adăugarea de capacităţi ofensive, ci doar să extindă măsurile defensive, a declarat un oficial aliat de rang înalt.

Începând cu luna aprilie, sistemul Aegis Ashore din România este modernizat, însă oficialii aliați au declarat că lucrările de modernizare erau programate de mai mult timp şi nu implică recalibrarea sistemului.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'