Decizia de suspendare a cooperării militare şi economice cu Rusia a fost luată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, marţi la Bruxelles. De asemenea, NATO şi Ucraina au hotărât să pună în aplicare măsuri imediate şi pe termen lung pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a-şi apăra propria securitate. Miniştrii de externe din statele aliate au convenit şi un set de măsuri destinate consolidării cooperării cu alţi parteneri NATO din Europa de Est, în cadrul programelor bilaterale deja existente.
Ucraina suspendă toate exporturile de armament şi echipament militar către Rusia
Compania de stat ucraineană în domeniul armamentului „Ukroboronprom” a decis, miercuri, să suspende toate exporturile de armament şi echipament militar către Rusia, a declarat miercuri directorul executiv al companiei, Iuri Tereşenko, pentru media locală ucraineană, transmite portalul electronic Defensenews.com.
„Astăzi, din motive lesne de înţeles, nu mai livrăm arme şi echipament militar către Rusia”, a declarat Tereşenko pentru săptămânalul local de ştiri Zerkalo Nedeli. „Desigur, vom înregistra pierderi economice, dar este rezonabil să echipăm armata inamicului?”, a mai spus el, confirmând că Ukroboronprom nu va mai furniza niciun fel de echipament către forţele armate ruse „până ce conflictul nu va fi dezamorsat”.
Rusia este unul dintre principalii importatori de armament ucrainean, conform unui raport realizat de Stockholm International Peace Institut (SIPRI). Din 2009 până în 2013, aproximativ 7% din armamentul şi echipamentul militar ucrainean a fost cumpărat de Rusia, aceasta fiind a treia cea mai mare piaţă de export pentru armamentul produs în Ucraina.
Alianţa a făcut, de asemenea, o declaraţie de nerecunoaştere a anexării Crimeii la Federaţia Rusă. ”Nu recunoaştem încercarea ilegală şi ilegitimă a Rusiei de a anexa Crimeea”, au declarat reprezentanţii NATO, cerându-i Rusiei să ia „măsuri imediate, aşa cum se arată în declaraţia Comisiei NATO-Ucraina, pentru a reveni în conformitate cu dreptul internaţional şi cu obligaţiile şi responsabilităţile sale internaţionale şi a se angaja într-un dialog real pentru găsirea unei soluţii politice şi diplomatice ce respectă dreptul internaţional şi graniţele internaţional recunoscute ale Ucrainei”, se mai arată în declaraţia şefilor diplomaţiilor din cele 28 de state membre NATO, informează Agerpres.
Miniştrii de externe ai statelor membre NATO au adoptat marţi, la Bruxelles, o declaraţie comună în care condamnă intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina, „Rusia încălcând integritatea teritorială şi suveranitatea naţională ale Ucrainei”.
Susţinem desfăşurarea unei misiuni OSCE de monitorizare în Ucraina”, au mai declarat şefilor diplomaţiilor membrilor NATO. Ei susţin că o Ucraină independentă, suverană şi stabilă, ferm angajată faţă de democraţie şi respectarea drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor şi a statului de drept, este esenţială pentru securitatea euro-atlantică.
Ucraina sfidează Rusia şi face exerciţii militare comune cu NATO, România şi Republica Moldova
Dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea continua, dacă este necesar, la nivel de ambasadori sau superior, pentru a permite schimbul de opinii în primul rând cu privire la criza actuală. NATO îşi va reexamina relaţiile cu Moscova la următoarea reuniune la nivel de miniştri de externe, prevăzută în luna iunie.
La rândul său, Rusia a avertizat Ucraina să nu se integreze în NATO. Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe rus a reamintit că „încercările din trecut (de apropiere de NATO, n.r.) au dus la o îngheţare a relaţiilor politice ruso-ucrainene şi … la o divizare a societăţii ucrainene”, potrivit publicaţiei PressTV.
Kremlinul urmăreşte introducerea unei clauze de neutralitate în Constituţia Ucrainei, prin care această ţară să fie împiedicată să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
Noul Parlament de la Kiev a aprobat însă efectuarea unei serii de exerciţii militare comune cu NATO, inclusiv două serii de exerciţii cu armata americană, precum şi exerciţii comune cu România şi Republica Moldova, potrivit aceleiaşi publicaţii.