NATO trimite un avion radar AWACS în spațiul aerian al României pentru a monitoriza mișcările Rusiei  

NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, ca să monitorizeze mișcările armatelor lui Putin pe la granițele țării noastre și implicit ale Alianței. Mișcarea vine după seria de drone rusești care au intrat în spațiul aerian al ţării noastre.
Alina Costache
30 sept. 2024, 21:00
NATO trimite un avion radar AWACS în spațiul aerian al României pentru a monitoriza mișcările Rusiei  

NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, ca parte a măsurilor de supraveghere intensificată a granițelor estice ale Alianței. Această desfășurare are rolul de a monitoriza activitățile militare rusești, mai ales în contextul mișcărilor armatei lui Putin în apropierea granițelor României și, implicit, ale NATO.

Avioanele AWACS vor decola de la o bază aeriană din Grecia și vor efectua misiuni regulate deasupra spațiului aerian românesc. Fiind parte integrantă a frontierei externe a NATO, România beneficiază astfel de un sprijin vital din partea Alianței, care își întărește capacitatea de a răspunde la activitatea aeriană sporită din apropierea granițelor sale.

Alertă în Orientul Mijlociu. Israel se pregăteşte să invadeze teritorii vaste din Liban. Gruparea Hezbollah afirmă că este pregătită pentru orice

Conform NATO, scopul acestor avioane radar este de a spori abilitatea României de a detecta și evalua potențialele amenințări venite din partea aviației rusești. În contextul tensiunilor crescute din regiune, zborurile AWACS reprezintă un element esențial al strategiei de apărare aeriană.

În ultima sa zi ca Secretar General al NATO, Jens Stoltenberg a subliniat importanța acestor misiuni, declarând că Alianța trebuie să determine cu precizie dacă dronele și alte aparate de zbor rusești pătrund accidental sau intenționat în spațiul aerian al NATO. Primele misiuni ale avioanelor AWACS au început de ieri, marcând un pas important în creșterea vigilenței în regiune.

Israelul susține că l-a ”eliminat” pe liderul Hezbollah în atacul lansat vineri în Liban. Gruparea teroristă nu confirmă moartea acestuia, ci spune că este dispărut

NATO îşi schimbă şeful dar nu face revoluţie

Fostul premier olandez Mark Rutte preia marţi conducerea NATO, însă şeful celei mai puternice alianţe militare din lume nu are deloc puterea să schimbe lucrurile în profunzime, relatează AFP.

La NATO, ”totul, cu adevărat totul, de la cel mai futil lucru la cel mai strategic, este decis prin consens”, rezumă Ian Lesser de la German Marshall Fund, un centru de reflecţie de la Bruxelles.

”Amploarea posibilităţilor ca secretarii generali să schimbe în profunzime ceea ce face NATO este aşadar foarte limitată”, subliniază el.

”Secgen”-ul, cum este supranumit la Bruxelles, munceşte ”în culise” la emergenţa deciziilor, care trebuie să fie aprobate după aceea de către cele 32 de state membre.

”În calitate de secertar general al NATO ai puterea de a stabili agenda, eşti cel care prezidează Consiliul Atlanticului de Nord”, instanţa politică de decizie a NATO, declară AFP Jamie Shea, un fost purtător de cuvânt al Alianţei şi cercetător la think tank-ul britanic Chatam House.

Însă nu eşti cel care decide singur o intrare în război şi cu atât mai puţin cel care apasă pe butonul nuclear. Numai statele membre au această putere şi mai ales Statele Unite.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice nu este, cu toate acestea, lipsit de influenţă. Fostul secretar general, Lord Robertson, a jucat un rol deloc neglijabil în declanşarea Articolului 5 după atentatele de la 11 septembrie 2001, aminteşte Ian Lesser.

Articolul 5 – pilonul Alianţei – obligă toţi membrii să ajute un stat membru NATO în caz de atac. El a fost declanşat – în mod simbolic – în favoarea Statelor Unite singura dată în istoria Alianţei.

Personalitatea noului secretar general va juca de asemea un rol, iar Mark Rutte, după zece ami de mandat ai fostului premier norvegian Jens Stoltenberg, este aşteptat cu curiozitate.

Îşi va impune, oare, marca încă de la instalare sau va aştepta un eventual al doilea mandat?

”Atunci când sosesc, (secretarii generali) au tendinţa să fie candidaţii continuităţii, dar după ce stau un pic, evident, câştigă încredere”, subliniază Shea.

Jens Stoltenberg a orientat, astfel, Alianţa către o susţinere sporită a Ucrainei, după invazia rusă din februarie 2022. El a propus şi a obţinut un angajament al aliaţilor de a furniza minimum 40 de miliarde de euro pe an Ucrainei şi ca NATO să se afle la conducerea furnizării ajutorului militar din Occident.

Rămâne ca, pe timp de război, unitatea şi continuitatea să primeze, ceea ce nu împinge deloc la bulversări.

”Într-o situaţie geopolitică atât de dificilă, menţinerea continuităţii şi aceleiaşi direcţii în politica externă şi de securitate este foarte importantă”, subliniază sub protecţia anonimatului un diplomat de la NATO.

Pe culoarele uriaşei clădiri NATO de la Bruxelles, se aşteaptă însă, prin înlocuirea lui Stoltenberg, un nou stil de managament, ”care să includă un pic mai mult”, după un deceniu de administraţie ”norvegiană”, mai degrabă verticală, potrivit altui diplomat al Alianţei.

Mark Rutte este un obişnuit al culoarelor NATO şi UE după 14 ani la şefia Guvernului olandez.

El provoacă curiozitate mai ales în privinţa coordonării între NATO şi Uniunea Europeană (UE), în contextul în care aceasta este tot mai implicată în probleme de securitate.

Acest dosar este în pârloagă din cauza diferendelor între Turcia, un stat membru NATO dar nu şi UE, şi Grecia, din cauza problemei cipriote.

În cazul unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, aliaţii europeni mizează mai ales pe talentul acestuia  de negociator în vederea păstrării unităţii Alianţei.

Jens Stoltenberg a refuzat în mod public să-i dea cel mai mic sfat şi a subliniat doar că olandezul va fi ”excelent”.

Însă el a rezumat într-o formulă ce se aşteaptă cel mai mult de la şeful NATO: ”sarcina sa cea mai importantă va fi, bineînţeles, să-i ţină pe toţi cei 32 împreună”.

DailyBusiness
Toți românii vor da năvală la Kaufland! 1 octombrie vine cu produse GRATIS
Spynews
Valentina Pelinel și Cristi Borcea au împlinit 6 ani de la nuntă. S-au căsătorit în Budapesta, intr-un cadru de vis
Bzi.ro
Smiley a rămas surprins de nepoata lui Adi de la Vâlcea, la Vocea României: „Mamă, ce apariţie!”
Fanatik.ro
Calendar Ortodox 1 octombrie 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia poate șterge Ucraina de pe harta planetei. A semnat azi
Playtech.ro
Brigitte Bardot, apariție ȘOC! Doamne cât de frumoasă era și cum a ajuns să arate ACUM, ți se rupe sufletul
DailyBusiness
Cea mai bună veste! Se poate cumula pensia cu salariul! Iată cum
Adevarul
„Nici în România nu e așa”. O româncă de 86 de ani, forțată să aștepte 25 de ore pe coridorul unui spital din Londra
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
A venit iarna în România! Imagini cu stratul de zăpadă care s-a depus deja în mai multe zone / GALERIE FOTO
Spynews
Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. De ce să nu îți tunzi părul în această zi, potrivit unei vechi superstiții
Evz.ro
Provocarea Netflix: O comedie horror, cu personaje savuroase
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, implicat într-un grav accident rutier. Edilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale
Cancan.ro
BREAKING | Octavian Chitiba a murit într-un accident rutier cumplit, la doar 18 ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare imensă la RAR. Anunț pentru românii cărora le expiră inspecţia tehnică periodică la mașină
StirileBZI
Ce conține apa îmbuteliată din magazine: S-a aflat adevărul!
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea...
substantial.ro
Ahmadinejad dezvăluie: Mossadul s-a infiltrat în unitatea secretă a Iranului
MediaFlux
FĂRĂ PENSIE de la 1 OCTOMBRIE! CASA de PENSII a spus-o CLAR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce se întâmplă cu trecerile de pietoni nesemaforizate din București. Consiliul General a luat decizia!