NATO va efectua zboruri de recunoaştere deasupra României pentru a monitoriza criza din Ucraina

NATO va trimite avioane de recunoaștere AWACS deasupra României și Poloniei pentru a monitoriza criza din Ucraina, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, citat de agenția Reuters, potrivit Agerpres.
Romania TV
10 mart. 2014, 17:32
NATO va efectua zboruri de recunoaştere deasupra României pentru a monitoriza criza din Ucraina

Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

Ucraina: Bărbaţi înarmaţi au ocupat un alt aeroport militar din Crimeea

Aceste zboruri vor permite NATO să-și ‘consolideze capacitatea de monitorizare a situației’ din Ucraina și ‘se vor desfășura exclusiv deasupra teritoriilor statelor membre’ NATO, deci nu vor pătrunde în spațiul aerian ucrainean, a precizat oficialul citat. De asemenea, avioanele care vor fi mobilizate de NATO ‘vor efectua misiunile pornind de la bazele Geilenkirchen, din Germania, și Waddington, din Marea Britanie’, a adăugat el. Zborurile vor începe în curând și vor dura atât timp cât va fi nevoie, a mai menționat purtătorul de cuvânt. 

Desfășurarea lor ‘este o acțiune fundamentată și responsabilă’ și corespunde deciziei luate săptămâna trecută de ambasadorii NATO de a spori acțiunile de monitorizare în țările membre care se învecinează cu Ucraina, a mai indicat oficialul NATO.

‘Zborurile acestor aparate deasupra teritoriilor statelor NATO reprezintă ceva obișnuit’, dar anunțarea publică a unor astfel de misiuni este un fapt excepțional, a declarat un diplomat căruia AFP nu-i divulgă identitatea. ‘Dar nu este absolut deloc vorba despre o sporire a tensiunii’ și statele occidentale fac apel la o soluționare a crizei pe cale pașnică, a adăugat acesta.

NATO dispune de o flotă de 17 avioane Boeing E-3A AWACS (Airborne Warning and Control System), dotate cu echipamente electronice avansate de producție americană și care permit supravegherea spațiului aerian pe o rază superioară radarelor amplasate la sol.

O reuniune extraordinară a NATO pe tema crizei din Ucraina s-a desfășurat pe 4 martie la cererea Poloniei, care a invocat articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic, articol ce menționează că statele semnatare ‘vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre ele’.

După această reuniune, Statele Unite au decis să trimită încă 6 avioane de vânătoare F-15 la o bază din Lituania, pe lângă cele 4 aparate deja dislocate acolo, pentru a asigura protecția spațiului aerian al celor trei țări baltice, care nu dispun de o aviație militară capabilă să-și asume integral această misiune. 
De asemenea, potrivit unui anunț difuzat duminică de Ministerul polonez al Apărării, Statele Unite vor trimite în Polonia o unitate compusă din 12 avioane de vânătoare F-16, avioane de transport și 300 de soldați, pentru a participa la exerciții militare comune.

Consiliul Europei studiază legalitatea referendumului din Crimeea

Consiliul Europei va studia legalitatea referendumului din Crimeea, prevăzut să se desfășoare pe 16 martie, și a oferit luni, la Kiev, ajutorul experților săi pentru a ancheta încălcarea drepturilor omului și situația minorităților, relatează AFP. Anunțul a fost făcut la finalul întrevederilor dintre secretarul general al organizației paneuropene, Thorbjorn Jagland, actualul președinte al ‘comitetului de miniștri’, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, și responsabili ai guvernului interimar, care au avut loc luni în capitala ucraineană, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Jagland, Daniel Hoeltgen.

Jagland le-a cerut experților constituționali din cadrul Comisiei de la Veneția, organism ce depinde de Consiliul Europei, ‘să controleze legalitatea’ referendumului anunțat pentru sfârșitul acestei săptămâni de rusofonii din Crimeea, a precizat Hoeltgen.

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat despre referendumul privind alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia că este ‘ilegal’.  

Experți ai Consiliului Europei — care reunește 47 de țări, printre care Rusia și Ucraina — trebuie să analizeze soarta minorităților, printre care tătarii din Crimeea, a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Un fost președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (ramura juridică a Consiliului), britanicul Sir Nicolas Bratza, a fost desemnat să ancheteze, în colaborare cu experți locali, asupra încălcării drepturilor omului comise în ultimele luni la Kiev și în alte orașe din Ucraina, a mai afirmat Hoeltgen.

Cel puțin 100 de persoane și-au pierdut viața în cursul recentelor manifestații, potrivit guvernului interimar ucrainean.

Vizita la Kiev a reprezentanților instituției paneuropene a avut loc într-un moment în care observatorilor unei alte organizații interguvernamentale, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), li s-a interzis în ultima săptămână accesul în Crimeea de către indivizi înarmați care fluturau drapele rusești.

Obiectivele principale ale Consiliului Europei, creat în 1949 și la care au aderat, în anii 1990, aproape toate statele foste comuniste din Europa de Est, sunt apărarea democrației, drepturilor omului și a statului de drept.


DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani