Statele membre NATO au ajuns la un acord asupra trimiterii unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare – inclusiv baterii de tip PATRIOT -, anunţă vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.
”NATO a verificat capacităţile existente în interiorul Alianţei şi există sisteme care pot să fie făcute disponibile pentru Ucraina”, anunţă Jens Stoltenberg la finalul unei consiliu – prin videoconferinţă – între minitrii Apărării NATO şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”Mă aştept, aşadar, în curând, la noi anunţuri cu privire la sisteme de apărarea antiaeriană”, a anunţat secretarul general al NATO.
Preşedintlee ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte ssiteme e apărare antiaeriană de tip PATRIOT.
El le-a cerut liderilor NATO să accelereze frunizarea de armament forţelor ucrainene, aflate în dificultate.
”Avem nevoie de încă şapte sisteme de apărare aeriană (de tip) Patriot sau asemănătoare”, a declarat Zelenski în acest Consiliu NATO-Ucraina.
Un diplomat din NATO a precizat că în timpul reuniunii de vineri nu a fost făcut niciun angajament oficial.
La scurt timp după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, Olanda a anunţat, prin vocea ministrului apărării Kajsa Ollongren, că va furniza sprijin militar adiţional în valoare de peste 200 de milioane de euro pentru apărarea antiaeriană şi muniţii de artilerie.
Un pachet de asistenţă american de aproape 61 de miliarde de dolari, blocat de mai multe săptămâni în Congres din cauza reticenţelor aleşilor republicani favorabili fostului preşedinte Donald Trump, ar putea fi în final adoptat sâmbătă.
”Sper că această lege va trece fără alte amânări”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice referitor la acest subiect.
În timpul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, miniştrii au căzut de acord pentru furnizarea suplimentară de obuze de calibru 155 mm, indispensabile artileriei ucrainene, rachete de cu rază lungă de acţiune şi drone, a adăugat Jens Stoltenberg.
Republica Cehă a indicat că a strâns peste 500.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina graţie unei iniţiative luate în urmă cu câteva săptămâni pentru a furniza aproximativ 800.000 de obuze Kievului.
Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Ucrainei o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.
Statele Unite au cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate; în Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.
Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o ”nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.
”Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.
Potrivit secretarului general al NATO, ”este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul” pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este ”dificilă” din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene.
”Anul acesta nu putem aştepta să se ia decizii”, a subliniat şeful statului ucrainean.El a cerut susţinătorilor Ucrainei să-şi accelereze luarea deciziilor.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează AFP. El anunţă că a discutat cu militari şi i-a decorat.
”Azi, (am fost) în regiunea Doneţk. Am stat de vorbă cu soldaţi şi le-am înmânat recompense. Ţara noastră este mândră să aibă asemenea războinici”, anunţă el într-un mesaj publicat pe canalul său pe Telegram.
Iohannis, discuţie cu preşedintele Turciei: Am subliniat, de asemenea, rolul esenţial al NATO în asigurarea securităţii regiunii noastre şi contribuţia României şi a Turciei la obiectivele Aliate şi la unitatea noastră puternică
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, într-o discuţie telefonică avută cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, ”rolul esenţial al NATO în asigurarea securităţii regiunii noastre şi contribuţia României şi a Turciei la obiectivele Aliate şi la unitatea noastră puternică”. ”Am avut o discuţie telefonică foarte bună cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan. Am vorbit despre consolidarea parteneriatului nostru strategic, cu accent pe investiţii şi schimburi economice”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat transmis, vineri, seară, de Administraţia Prezidenţială.
El a adăugat că a subliniat importanţa NATO pentru securitatea din regiune.
”Am subliniat, de asemenea, rolul esenţial al NATO în asigurarea securităţii regiunii noastre şi contribuţia României şi a Turciei la obiectivele Aliate şi la unitatea noastră puternică”, a arătat Iohannis.
Kremlinul susține că Occidentul ar vrea să-l elimine pe Zelenski: „Să-ţi fie frică, paiaţă”
Președintele ucrainean are motive reale pentru care ar trebui să se îngrijoreze pentru viața sa, spune vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, după ce Polonia a arestat un suspect bănuit că pregătea un atentat la adresa lui Volodimir Zelenski, scrie Rosbalt, conform Rador Radio România.
‘Este cu adevărat grav’, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram. Fostul președinte al Federației Ruse a continuat spunând că ‘aceasta poate fi prima probă a faptului că Occidentul a decis să-l elimine (pe Zelenski – nota Rosbalt)”.
„Să-ţi fie frică, paiaţă!”, a adăugat Medvedev.
Un bărbat suspectat că a rămas în contact cu serviciile de spionaj ruse şi că le-a ajutat să pregătească un posibil atentat împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost arestat în Polonia, au anunţat joi parchetele polonez şi ucrainean, relatează AFP.