Căutările de la locul tragediei nu s-au oprit în cursul nopții și au continuat și ziua următoare, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Gărzii de coastă.
În paralel au loc noi operațiuni de salvare. Garda de coastă italiană a anunțat pe Twitter că a salvat 381 de imigranți aflați într-o ambarcațiune la 30 de mile de țărmurile Libiei, în timp ce marina italiană a salvat alte 101 persoane aflate într-o mică ambarcațiune pe cale să se răstoarne. La rândul său, organizația Médecins sans frontieres (MSF) a anunțat salvarea a 86 de imigranți, între care 11 femei și un copil.
Nava militară irlandeză ‘Niamh’ a salvat aproape toți supraviețuitorii naufragiului de miercuri, recuperând și un număr de 25 de cadavre. Nava irlandeză a intrat în jurul orei 14.00 GMT în portul Palermo.
Pe chei, Crucea Roșie a ridicat corturi pentru primirea imigranților și efectuarea controalelor sanitare, în care au depozitat pături și apă proaspătă, potrivit Agerpres.
‘Supraviețuitorii vor fi transferați cu autobuze în această sară în Campania, Veneția, Emilia-Romagna și în Lombardia. Părinții și apropiații victimelor vor fi găzduiți de Caritas’, a explicat pentru AFP Francesca Canizzo, prefect de Palermo.
Alți șase supraviețuitori care au nevoie de îngrijiri medicale au fost transportați miercuri seară cu elicopterul la Lampedusa, insula italiană cea mai apropiată de coastele africane.
Imigranții au lansat un apel SOS miercuri în jurul orei 07.00 GMT, într-un moment în care nava de pescuit pe care se aflau între 600 și 700 de persoane la bord lua apă, la 15 mile nord de orașul libian Zouara.
Nava irlandeză ‘Niamh’, pusă la dispoziția autorităților italiene pentru operațiuni de salvare de la 10 iulie, a ajuns la fața locului în jurul orei 10.50 GMT, lansând la apă două bărci pentru a se apropia de ambarcațiunea supraîncărcată, care s-a răsturnat.
Sosită la fața locului cu circa jumătate de oră mai târziu, într-un moment în care nava era deja complet scufundată, ambarcațiunea Dignity 1 a descoperit ‘un peisaj de coșmar’.
‘Oamenii se agățau cu disperare de veste de salvare, de navă, de tot ce puteau găsi pentru a lupta pentru viața lor, printre alte persoane care muriseră sau care luptau să rămână la suprafață’, a povestit Juan Matias, coordonator de proiect pe ‘Dignity 1’.
O vastă operațiune de salvare, în care au fost implicate șapte nave și elicoptere care au lansat veste de salvare și bărci gonflabile pentru a le permite supraviețuitorilor să se agațe până când puteau scoși din apă, a permis salvarea a peste 370 de persoane, în condițiile în care majoritatea imigranților nu știau să înoate.