Nava de mărfuri a viitorului, construită în Norvegia. Prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și fără echipaj

Nava de mărfuri a viitorului a fost construiă de o companie din Norvegia și este prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și care nu are nevoie de echipaj.
Ruxandra Rădulescu
26 aug. 2021, 09:42
Nava de mărfuri a viitorului, construită în Norvegia. Prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și fără echipaj
Nava de marfă

Ambarcațiunea este prima din lume cu zero emisii de carbon și va face prima călătorie, fără echipaj, până la sfârșitul anului, pe ruta care leagă două orașe din Norvegia.

Întreaga călătorie a primei ambarcațiuni cu zero emisii va fi monitorizată de pe uscat cu ajutorul a trei centre de control.

Prima navă de marfă cu zero emisii a fost construită de compania Yara International, iar ambarcațiunea poartă denumirea Yara Birkeland și a fost concepută pentru a reduce emisiile de oxid de azot, un poluant toxic care generează dioxid de carbon și gaze cu efect de seră.

Nava este concepută pentru a transporta mărfuri pe mare.

În prezent, industria navală este responsabilă pentru 2,5% și 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Organizației Maritime Internaționale.
Aproape toată energia electrică a Norvegiei este generată de energia hidroelectrică, care este considerată, în general, cu emisii de carbon mult mai mici decât arderea combustibililor fosili, deși produce în continuare gaze cu efect de seră.

Conceptul ambarcațiuni pentru transportat mărfuri cu zero emisii a fost schițat în 2017, iar nava a fost creată în parteneriat cu firma de tehnologie Kongsberg Maritime și constructorul naval Vard.

Ambarcațiunea este capabilă să transporte 103 containere și are o viteză maximă de 13 noduri, va folosi o baterie de 7 MWh și oferă o putere „de aproximativ o mie de ori capacitatea unei mașini electrice”, potrivit lui Jon Sletten, directorul uzinei pentru fabrica Yara din Porsgrunn, Norvegia.

Nava de mărfuri a viitorului, fără echipaj: „Cine este răspunzător dacă ceva nu merge bine?”

Inițial, Yara Birkeland ar fi trebuit să navigheze anul trecut, însă din cauza pandemiei de Covid-19, prima călătorie a fost anulată.
„Am supraestimat domeniul de aplicare al acesteia la început și am început cu prea multe activități în paralel”, spune Sletten.

Sletten speră că nava va transporta primul său container din orașul Herøya la Brevik în acest an.
Proiectul a impus, de asemenea, să fie elaborate reglementări împreună cu autoritățile maritime norvegiene pentru a permite unei nave autonome să navigheze pentru prima dată pe căile navigabile ale țării.

Rudy Negenborn, profesor de tehnologie maritimă și de transport la Universitatea de Tehnologie Delft, din Olanda, spune că navele precum Yara Birkeland, care pot funcționa complet autonom, reprezintă viitorul. Acesta a mai adăugat totuși că există multe provocări de depășit înainte ca navele autonome să poată fi utilizate pentru călătorii comerciale pe mare.

„La un moment dat, acest tip de nave vor trebui să interacționeze unele cu celelalate pentru a face schimb de informații și pentru a stabili rute care nu se suprapun.”

Negenborn adaugă că, fără un echipaj la bord pentru a efectua verificări de întreținere, navele autonome ar avea nevoie de sisteme de autodiagnosticare încorporate cu capacitatea de a detecta și remedia problemele sau de a solicita asistență umană.
În afară de problemele tehnice, el spune că există și implicații legale în ceea ce privește călătoriile între țări.
„Biroul Yara funcționează de-a lungul coastei norvegiene, dar dacă ar merge mai departe, s-ar putea să întâlnească alte regiuni teritoriale cu norme și reglementări diferite  care trebuie respectate”, spune Negenborn. „Cine este răspunzător dacă ceva nu merge bine?”

Deși Yara International nu intenționează să adauge mai multe nave autonome la operațiunile sale, Sletten spune că este posibil să vedem mai multe elemente ale tehnologiei AI utilizate pe navele comerciale în viitor.

„Pe navele de peste mări este probabil un pas prea mare, dar cred că elementele sunt deja utilizate în transportul maritim astăzi când vine vorba de acostare și de călătorie”, spune el. „Cred că vom vedea adăugate mai multe elemente parțial autonome”, a mai adăugat el, potrivit CNN.

 

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy