Laura Lungarotti, şefa misiunii OIM în această ţară vest-africană, a declarat că organizaţia sa lucrează cu autorităţile din Mauritania şi Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) „pentru a acorda primul ajutor şi asistenţă medicală pentru 83 de migranţi din Gambia care au supravieţuit naufragiului produs aproape de linia de coastă a Mauritaniei”.
Lungarotti a postat pe Twitter că 57 de persoane au fost confirmate moarte, dar că operaţiunile continuă, şi a menţionat de asemenea femei şi copii.
OIM a citat supravieţuitori declarând că nava a plecat din Gambia la 27 noiembrie cu cel puţin 150 de persoane la bord.
„Este acordat ajutor celor 83 de supravieţuitori de către guvern, OIM şi UNHCR”, a precizat pe Twitter organizaţia.
În ciuda faptului că are o populaţie de mai puţin de 2 milioane de locuitori, Gambia este printre ţările africane cu cel mai mare număr de persoane care părăsesc continentul în căutarea unei vieţi mai bune în Europa.
Cu toate acestea, când fostul preşedinte Yahya Jammeh a fost forţat să cedeze puterea în ianuarie 2017, după ce s-a aflat la conducere mai bine de două decenii, unii gambieni au început să se întoarcă voluntar la casele lor.
Potrivit unui raport OIM publicat la începutul acestui an, până la 8 februarie 2019, 3.668 de gambieni au primit asistenţă pentru a se întoarce voluntar acasă în cadrul Iniţiativei Comune UE-OIM pentru Protecţia Migranţilor şi Reintegrare de la începutul anului 2017.