Navalnîi, pe lista deținuților care urmau să fie eliberați în schimbul Rusia-Occident. ”Putin l-a ucis cu două zile înainte de schimb”

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi trebuia să fie eliberat ca parte a înțelegerii privind schimbul major de deținuți între Rusia și Occident, dacă nu ar fi intervenit președintele Vladimir Putin, care a decis să îl omoare pe Navalnî, au declarat joi colaboratori ai defunctului opozant.
Filip Stan
01 aug. 2024, 23:03
Navalnîi, pe lista deținuților care urmau să fie eliberați în schimbul Rusia-Occident. ”Putin l-a ucis cu două zile înainte de schimb”

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi trebuia să fie eliberat ca parte a înţelegerii privind schimbul major de deţinuţi între Rusia şi Occident dacă nu ar fi intervenit preşedintele rus Vladimir Putin, care a decis să-l asasineze pe Navalnîi, au declarat joi colaboratori ai defunctului opozant, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Citește și Alexei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova. Mii de persoane au venit la cimitir. Unii au scandat: „Putin, ucigaşul”- VIDEO

„Da, acesta este schimbul în care, aşa cum ne aşteptam, Aleksei Navalnîi ar fi trebuit să fie eliberat în februarie”, a scris Leonid Volkov pe contul său de Telegram.

Acest schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident era planificat să aibă loc în februarie, dar din cauza morţii lui Navalnîi, termenul său a fost amânat, a menţionat Volkov.

Colega sa Maria Pevcih a afirmat că schimbul fusese convenit, dar în ultimul moment preşedintele rus a decis să torpileze acordul.

„Putin a optat «să răstoarne masa» şi a decis că nu-l va preda pe Navalni pentru nimic în lume. Şi l-a ucis literalmente cu două zile înainte ca schimbul să poată avea loc”, a adăugat Volkov.

El a subliniat că salută eliberarea deţinuţilor politici ruşi, în special a celor care au colaborat cu Navalnîi, dar a adăugat că „va fi o bucurie cu lacrimi în ochi”.

„Fără Navalnîi, acest lucru este foarte dureros”, a spus el, conform AP.

Volkov denunţă faptul că, în timp ce Putin eliberează „oameni buni”, primeşte la schimb „un criminal şi o mână de spioni rataţi pe care îi aşteaptă uitarea”.

Navalnîi, decedat înainte de schimbul de deținuți

În februarie, la scurt timp după moartea lui Navalnîi într-o închisoare din regiunea arctică, aliaţii săi l-au acuzat pe Putin că ar fi ordonat asasinarea sa cu câteva zile înainte de a fi schimbat cu Vadim Krasikov, agentul rus condamnat în Germania la închisoare pe viaţă şi schimbat joi între Moscova şi Berlin.

„Primisem confirmarea că negocierile erau în curs de desfăşurare şi erau în fază finală în seara zilei de 15 februarie”, adică cu o zi înainte de „asasinarea” opozantului, a declarat Pevcih într-o înregistrare video pe YouTube la acea vreme.

Conform canalului turc NTV, citat de The Moscow Times, un total de 26 de persoane au fost cuprinse în schimbul de deţinuţi de joi: 10 deţinuţi eliberaţi ca parte a schimbului vor merge în Rusia, 13 – în Germania, iar trei în SUA.

Schimbul de deţinuţi a avut loc prin medierea serviciilor secrete turce, care au supervizat procesul încă de la început, a declarat o sursă pentru TRT.

Din partea SUA, mai multe instituţii au fost implicate în negocieri cu Rusia, inclusiv Casa Albă, Departamentul de Stat şi CIA, relatează CBS, citând oficiali ai administraţiei americane.

Printre cei eliberaţi figurează jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, deţinut în Rusia din 2023, şi fostul puşcaş marin Paul Whelan, încarcerat în Rusia din decembrie 2018 pentru spionaj.

Opozanţii ruşi Ilia Iaşin, Oleg Orlov, Vladimir Kara-Murza, colaboratoarele lui Navalnîi, Lilia Ceanîşeva şi Ksenia Fadeeva fac parte de asemenea din acest schimb, unul dintre cele mai importante de la căderea Cortinei de fier.

Te-ar putea interesa și Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit în închisoare. Ultimele imagini VIDEO

La schimb, Moscovei i-a fost predat Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, precum şi alţi deţinuţi ruşi.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Nicolae Ciucă deschide dialogul pentru un proiect politic comun al forțelor de dreapta
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?