Una dintre ele a fost filmată în timp ce aparent face manevre prin care împinge o barcă cu imigranți înapoi în mare, în loc să le acorde ajutor.
Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe, este implicată în mai multe incidente de respingere a unor ambarcaţiuni cu solicitanţi de azil care traversau Marea Egee între Turcia şi Grecia.
Investigația în acest sens, pentru care s-au folosit surse deschise, mărturii, înregistrări video și fotografii, a fost realizată de rețeaua de jurnalism de investigație Bellingcat, în colaborare cu Der Spiegel, Lighthouse Reports, ARD și TV Asahi (din Japonia).
Potrivit Radio Europa Liberă, care tratează cazul pe larg, faptele de care sunt acuzate navele românești s-au petrecut în iunie și august anul acesta, în Marea Egee. Astfel, personalul Frontex, printre care și cel de pe două nave românești aflate în patrulă la momentele respective, pare să fie implicat direct în manevre de descurajare a solicitanților de azil să ajungă la mal (așa-numitele „illegal pushbacks”). Mai mult, românii par să refuze să salveze oamenii din bărcile aflate în derivă și le pun intenționat viața în pericol prin manevre periculoase.
Conform unei mărturii, nava românească MAI 1102 era la doar câteva sute de metri distanță de o barcă cu refugiați, dar a decisă să nu facă nimic, ceea ce contrazice flagrant scopul misiunii agenției europene. Incidentul ar fi fost filmat de grănicerii turci și raportat de o navă germană a NATO guvernului de la Berlin, însă raportul nu a fost făcut public niciodată.
Există și o altă înregistrare video în care se poate identifica nava MAI 1103, ambarcațiune aparținând de asemenea Poliției de Frontieră din România. Potrivit imaginilor, nava blochează o barcă cu solicitanți de azil să ajungă pe malul grecesc.
Radio Europa Liberă a contactat Poliția de Frontieră pentru a cere o reacție. Poliția de Frontieră a confirmat că România a avut două nave prezente în zonă în această perioadă, însă s-a rezumat în a scoate în evidență „aprecierea din partea înalților oficiali europeni” de care se bucură echipajele românești, fără să comenteze acuzațiile de încălcare a legislației internaționale.
Poliția de Frontieră a refuzat să menționeze dacă cele două incidente în care au fost implicate navele românești au fost raportate sau nu la București sau dacă a existat o anchetă internă în acest sens.
Filmările cu navele româneşti: