Administraţia de la Washington a iniţiat deja discuţii cu parteneri regionali, inclusiv cu Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Singapore, despre modalităţi de coordonare a operaţiunilor pentru a bloca aprovizionarea Coreei de Nord cu materii prime destinate programului balistic şi a celui atomic.
Nave suspecte au mai fost interceptate în largul Coreei de Nord, dar noul plan prevede intensificarea operaţiunilor de acest tip, fără însă a se institui o blocadă navală, deoarece Phenianul a anunţat că o astfel de situaţie va fi considerată act de război, informează Mediafax.
Strategia prevede urmărirea cu atenţie şi posibila interceptare a navelor suspectate că transportă piese de armament şi alte echipamente interzise spre Coreea de Nord, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington sub protecţia anonimatului. În funcţie de amploarea operaţiunilor, Statele Unite ar putea suplimenta capacităţile navale şi aeriene în cadrul Comandamentului din zona Pacific.
Potrivit evaluărilor serviciilor de informaţii americane, Coreea de Nord ar putea dobândi în doar câteva luni tehnologia pentru lansarea unei ogive nucleare, în pofida sancţiunilor impuse de ONU şi de Statele Unite. „Nu există niciun dubiu că trebuie să facem mai mult, fără o intervenţie militară directă, pentru a-i arăta liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, că suntem serioşi”, a explicat un oficial american de rang înalt. Preşedinţia SUA nu a făcut niciun comentariu pe această temă, potrivit Mediafax.
China şi Rusia, care au blocat în cadrul Consiliului de Securitate ONU iniţiative privind operaţiuni navale în largul Coreei de Nord, probabil se vor opune noilor acţiuni ale Statelor Unite. Ministerul chinez de Externe s-a declarat favorabil aplicării în totalitate a rezoluţiilor Naţiunilor Unite contra Coreei de Nord, dar, în acelaşi timp, a atras atenţia că „toate ţările implicate vor acţiona în conformitate cu reglementările internaţionale”.