Navele de război ruseşti au exersat trageri asupra unor ţinte din Marea Neagră. Avertismentul Pentagonului

În total, vor participa peste 140 de nave de luptă, cel puţin 60 de avioane, circa 1.000 de elemente de tehnică de luptă şi aproximativ 10.000 de militari.
Filip Stan
28 ian. 2022, 16:23
Navele de război ruseşti au exersat trageri asupra unor ţinte din Marea Neagră. Avertismentul Pentagonului

Navele de război rusești au exersat trageri asupra țintelor aeropurtate și maritime în timpul exercițiilor din Marea Neagră, în sudul Ucrainei, a anunțat vineri dimineața Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Exercițiile care implică 20 de nave ale marinei au început miercuri și fac parte dintr-o serie de activități militare în regiune, în apropierea Ucrainei. Este de așteptat ca exercițiile din Marea Neagră să se încheie cele mai târziu vineri.

Aleksandr Lukaşenko anunţă că Belarus merge la război, alături de Rusia. „Ne vom ridica pentru a ne apăra patria”
Forțele de artilerie rusă din regiunea de sud Rostov, care se învecinează cu Ucraina, au exersat și distrugerea forțelor inamice și a vehiculelor blindate cu obuziere, a declarat Ministerul Apărării.

Citește și Rusia lansează noi exerciţii militare în apropierea Ucrainei, cu peste 6.000 de soldați și 60 de avioane de vânătoare și bombardament

Conform planului de instruire a forţelor armate ruse pe anul 2022, o serie de exerciţii navele sunt programate în ianuarie-februarie în toate zonele de responsabilitate ale flotelor navale ruse, sub comanda amiralului Nikolai Ievmenov, comandantul marinei ruse.

Exerciţiile navale programate în această perioadă vor acoperi mările adiacente teritoriului rus şi de asemenea zone oceanice importante din punct de vedere operaţional. Manevre separate vor avea loc în Marea Mediterană, Marea Nordului şi Marea Ohotsk, precum şi în Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific.

Rusia a continuat să comaseze trupe în apropiere de Ucraina în ultimele 24 de ore (Pentagon)

Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina „în cursul ultimelor 24 de ore”, a declarat joi seara un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de DPA.

„În ceea ce priveşte concentrarea de trupe ruse, continuăm să vedem, inclusiv în ultimele 24 de ore, o mai mare acumulare de forţe de luptă credibile desfăşurate de către ruşi, din nou, în partea de vest a ţării lor şi în Belarus”, a explicat Kirby într-o conferinţă de presă la Washington.

SUA a găsit arma de care se teme Putin. Ce este SWIFT şi de ce este considerată singura „opţiune nucleară” împotriva Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA a anunţat de asemenea că un ajutor suplimentar militar va fi trimis în Ucraina, spunând că acesta ar trebui să sosească „într-o perioadă destul de scurtă” de timp.

„Nu detaliem de regulă conţinutul acestor livrări. Cred că puteţi înţelege de ce ne dorim să fim prudenţi în legătură cu expunerea publică a tipului de capabilităţi oferite Ucrainei”, a remarcat el.

Ejednevnaia Gazeta – publicaţie rusă independentă, al cărei redactor-şef adjunct este expertul militar Aleksandr Golţ – subliniază într-un editorial publicat joi că „Rusia se îndreaptă într-un ritm rapid către război”, indicând că, pe lângă forţele dislocate la graniţa ruso-ucraineană, se poate observa o „concentrare fără precedent de trupe” ruse în Belarus.

Din Extremul Orient sunt transferate aici forţe de aviaţie, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi formaţiuni militare combinate. Pe lângă paraşutişti, au fost trimise şi forţe de infanterie marină, chiar dacă Belarus nu are ieşire la mare, remarcă editorialistul Ejednevnaia Gazeta.

„Ultima oară când infanteria marină rusă a participat la o operaţiune pur terestră a fost în timpul războiului din Cecenia” (1999-2009), menţionează el, apreciind că transferul ‘beretelor negre’ din Extremul Orient sugerează că Moscova nu precupeţeşte niciun efort pentru a-şi spori efectivele concentrate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Din comunicatele marinei ruse rezultă că cele mai de amploare manevre sunt programate să aibă loc în Marea Mediterană, unde sunt concentrate navele flotelor ruse de Nord, din Pacific şi Marea Baltică, inclusiv două crucişătoare, mai multe fregate, şase nave mari de desant care pot transporta între 4.000 şi 5.000 de paraşutişti. Manevrele vor fi coordonate cu exerciţiile Flotei ruse din Marea Neagră.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a apreciat că există o „posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina în luna februarie, comunicându-i această temere omologului său ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică joi seara, transmite EFE.

„Preşedintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie”, a scris pe contul său de Twitter o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, Emily Horne.

Ea a dezminţit totodată o informaţie difuzată de canalul de televiziune CNN, care a citat o sursa oficială ucraineană conform căreia Biden i-ar fi spus lui Zelenski că era practic evident că Rusia va invada Ucraina odată ce pământul va fi îngheţat şi că Kievul ar putea să cadă „pradă”.

Horne a respins aceasta relatare ca fiind „complet falsă”, subliniind că Biden şi-a comunicat doar impresia despre ceva ce este posibil, dar nu sigur: că Rusia ar putea să invadeze Ucraina în februarie.

 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni