Acțiunea a fost cerută oficial luni de Germania și Turcia, astfel că Alianța a fost luată prin surprindere și trebuie să elaboreze rapid detaliile operaționale.
Potrivit ministrului britanic al apărării, Michael Fallon, această misiune va marca și o schimbare radicală în abordarea crizei migrației pentru că, spre deosebire de misiunea maritimă desfășurată de UE în apropierea coastelor Italiei, migranții care vor fi salvați de navele NATO nu vor fi aduși în Europa, ci returnați Turciei, chiar dacă ei sunt recuperați în apele teritoriale grecești. ‘Nu vor fi aduși în Grecia, iar aceasta este o diferență fundamentală’, a subliniat Michael Fallon.
Citeşte şi: Naţiunile Unite îndeamnă ţările din Europa Centrală să ofere asistenţă refugiaţilor
Totuși, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior că ‘nu este vorba despre oprirea sau întoarcerea din drum a unor nave cu refugiați’. De asemenea, surse diplomatice au declarat agenției Reuters că informațiile despre traficanți obținute de misiunea navală a NATO vor fi transmise Gărzii de Coastă turce, preferându-se ca acțiunile în forță împotriva traficanților să fie desfășurate direct de Turcia în apele ei teritoriale, nu de navele Alianței.
Deocamdată nu este clar numărul navelor care vor participa la misiune, dar s-a confirmat că este vorba despre grupul naval 2 al NATO, ce dispune de cinci ambarcațiuni în apropiere de Cipru. Până în prezent și-au anunțat contribuția Germania, Turcia, Grecia, Italia, Canada și Danemarca. Breedlove a mai declarat că este posibil să fie nevoie și de alte contribuții pentru susținerea misiunii.
Migranții, veniți mai ales din Orientul Mijlociu și Asia, pornesc de pe coasta turcă a Mării Egee folosind bărci pneumatice și debarcă în insulele grecești. Cei mai mulți se opresc pe insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de Turcia, iar de acolo sunt transportați organizat de autoritățile grecești cu feriboturile către portul Pireu, la Atena, și apoi către granița cu Macedonia, de unde își continuă călătoria prin Europa pe așa-numita rută a Balcanilor.
Anul trecut peste 850.000 de migranți au ajuns pe această rută în Europa, iar de la începutul acestui an numărul lor este deocamdată de circa 68.000, notează Agerpres.