Navele ruseşti patrulează în zona platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Războiul din Ucraina se apropie tot mai periculos de România. Rusia şi-a întărit prezenţa în Marea Neagră, în timp ce Klaus Iohannis solicită NATO întărirea prezenţei pe Flancul Estic.
Filip Stan
15 iun. 2022, 18:10
Navele ruseşti patrulează în zona platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

De câteva zile, două nave rusești patrulează zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, în apropiere de platformele de exploatare a gazelor naturale Uranul și Ana, scrie Timpul.md.

Potrivit unor surse militare, prezența navelor a stârnit îngrijorarea companiei care deține platformele. În schimb, MApN transmite că situația nu este una nouă, de la începutul războiului din Ucraina fiind semnalată prezența contantă a navelor rusești în zonă, astfel că nu este vorba despre un pericol iminent.

Vineri, 10 iunie, a fost semnalată prezența a două nave rusești în imediata apropiere a platformelor Vega din Marea Neagră. Potrivit unor surse, compania a anunțat imediat MApN, pentru a se verifica motivul prezenței rușilor în zonă. Chiar dacă navele sunt în zona economică exclusivă a României, navigația nu poate fi restricționată.

Primele gaze extrase din Marea Neagră au intrat în ţară. Ciucă: Va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern

Platformele maritime sunt la aproximativ 120 de km de țărm. Navele rusești „Vasily Bykov” și „Pavel Derzhavin” s-au apropiat până la 6 mile marine nord de platforma Uranus, după care au început să patruleze în zonă, perturbând traficul maritim în zona portului Sulina.

Teoretic, mai multe nave și aeronave românești și NATO patrulează zilnic în Marea Neagră, fiind pregătite de intervenție. Practic, prezența unor nave rusești în respectiva zonă nu poate restricționată, astfel încât, la acest moment, nu este necesară nicio acțiune specială, în ciuda faptului că platformele „vizitate” sunt singurele în care se face exploatare de gaze offshore în România.

Zelenski a făcut anunţul, planurile lui Putin vizează şi România: „Invazia rusă în Ucraina este primul pas”

Reprezentanții MApN au precizat că prezența rușilor în zona economică exclusivă a României a fost semnalată de mai multe ori de la începerea războiului din Ucraina, chiar dacă navele rusești sunt interzise în porturile Românești. La acest moment, situația nu este de natură a genera îngrijorări suplimentare sau nevoia unei reacții ferme din partea României.

Forţele Navale Române: 11 nave militare româneşti şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare pe mare şi la gurile Dunării, pentru a asigura securitatea graniţelor maritime

Unsprezece nave militare româneşti şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare pe Marea Neagră şi la gurile Dunării, pentru a asigura securitatea graniţelor maritime ale României, în zona mării teritoriale, şi pentru a asigura siguranţa desfăşurării activităţilor economice în zona platformelor petroliere şi a infrastructurii critice, arată Forţele Navale Române.

„Spaţiul naval (maritim şi fluvial) al ţării noastre este monitorizat, permanent, de navele militare şi de structuri specializate ale Forţelor Navale Române, în colaborare cu alte instituţii care fac parte din sistemul de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. După atacarea Ucrainei de către Federaţia Rusă şi declanşarea războiului la graniţele României, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a dispus măsuri suplimentare de întărire a vigilenţei şi de supraveghere a zonei maritime şi fluviale din responsabilitatea Forţelor Navale Române. După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare româneşti şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare, pe mare şi la gurile Dunării, într-un spaţiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea graniţelor maritime ale ţării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum şi pentru a asigura siguranţa desfăşurării activităţilor economice în zona platformelor petroliere şi a infrastructurii critice din Zona Contiguă şi Zona Economică Exclusivă a ţării noastre în Marea Neagră”, scrie într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Forţele Navale.

Astfel, se arată că, în conformitate cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării, atât în Zona Contiguă, cât şi în Zona Economică Exclusivă a României, toate celelalte state beneficiază, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile pertinente ale Convenţiei, inclusiv pentru navele lor militare, de libertatea de navigaţie, precum şi de alte libertăţi legate de utilizarea mării în scopuri licite.

Conform legislaţiei în vigoare, fâşia de mare adiacentă ţărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lăţimea de 12 mile marine (22,224 km), măsurată de la liniile de bază ale uscatului, inclusiv solul, subsolul si spaţiul aerian de deasupra acestei fâşii, fac parte din teritoriul României, fiind denumită „marea teritorială”. În acest spaţiu, România îşi exercită suveranitatea, în conformitate cu legislaţia sa internă, cu prevederile convenţiilor internaţionale la care este parte, ţinând seama de principiile şi normele dreptului internaţional.
Zona contiguă a României este fâşia de mare adiacentă mării teritoriale, care se întinde spre largul mării până la distanţa de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază ale uscatului. În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea şi reprimarea încălcărilor, pe teritoriul sau, a legilor şi reglementarilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar şi al trecerii frontierei de stat.

Zona economică exclusivă a României este instituită în spaţiul marin al ţărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale şi adiacent acestora, în care România îşi exercită drepturi suverane şi jurisdicţia asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia şi a coloanei de apă de deasupra, precum şi în ceea ce priveşte diferitele activităţi legate de explorarea, exploatarea, protecţia, conservarea mediului şi gestionarea acestora.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi