‘Vrajba dintre Galaţi şi Brăila nu este o problemă a brăilenilor sau a gălăţenilor. Problemele sunt între PSD Brăila şi PSD Galaţi. Este o problemă a PSD-ului şi în PSD. Este o dovadă de iresponsabilitate să ai a doua aglomerare urbană din ţară şi să nu reuşeşti, în douăzeci şi ceva de ani, să atragi investiţii în zonă. Toate datele ne arată că Galaţi-Brăila împreună pot să obţină orice în materie de investiţii. Eu, când am justificat la Bruxelles traseul Buzău-Brăila-Galaţi-Tulcea-Constanţa şi am cerut ca el să devină finanţabil pe harta europeană a drumurilor, am vorbit despre Galaţi şi Brăila împreună’, a declarat Nazare.
Deputatul PDL a mai spus că singura şansa ca între cele două administraţii să existe colaborare o reprezintă schimbarea PSD-ului de la conducerea celor două judeţe în 2016.
‘Problema se rezolvă când îi schimbăm şi de la Galaţi, şi de la Brăila. Mai devreme nu se poate rezolva, pentru că în interiorul PSD-ului sunt chestiuni ireconciliabile între Brăila şi Galaţi. Dacă nu s-au rezolvat în 20 de ani, nu se rezolvă peste noapte. Ne vom concentra în 2016 să schimbăm conducerile de la consiliile judeţene şi de la primării’, a spus Nazare.
Alexandru Nazare a catalogat ca fiind ‘penibile’ declaraţiile primarului de Brăila, Aurel Simionescu, care a declarat că autorităţile brăilene au luat decizia de a demara o serie de proiecte regionale fără implicarea Galaţiului.
‘E penibilă situaţia cu asociaţia intercomunitară ratată şi declaraţiile pe care le fac, că dacă nu vrea Galaţiul, mergem separat. Nu trebuie să se ajungă la astfel de declaraţii publice, trebuie să iasă împreună şi să spună că se vor împăca şi vor merge la Bucureşti, unde au funcţii importante, să rezolve problemele locuitorilor celor două judeţe’, a completat deputatul PDL.
Primarul de Brăila, Aurel Simionescu, s-a arătat dezamăgit de faptul că niciunul dintre proiectele comune Brăila-Galaţi nu s-a materializat până în prezent şi a susţinut că cele două administraţii nu colaborează de teamă ca una să nu câştige mai mult decât cealaltă.
‘Gălăţenii nu colaborează cu brăilenii de teamă că Brăila va câştiga mai mult. Atunci când apare o oportunitate, percepţia gălăţenilor este că va câştiga Brăila şi de aceea nu merg mai departe cu proiectele. Eu am participat la foarte multe protocoale semnate între Galaţi şi Brăila, dar gândirea lor este ‘cum să facem să câştigăm noi din asta”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Aurel Simionescu.
Aurel Simionescu a spus că nu numai că cele două administraţii nu colaborează, mai mult, cele două judeţe vecine ar fi în stare să îşi pună bariere la limita dintre ele.
‘Trăim într-o lume care se globalizează din ce în ce mai mult. Vrem în spaţiul Schengen, dar suntem în stare să punem bariere între Brăila şi Galaţi, ceea ce este absurd. Dacă între Brăila şi Galaţi s-ar crea o zonă de infrastructură, cu tot felul de servicii, de utilităţi, de investiţii, s-ar putea crea 5.000 de locuri de muncă. Dacă putem să mergem împreună pe un proiect, bine, dacă nu, nu înseamnă că noi, brăilenii, ne punem mâinile pe piept şi aşteptăm o minune’, a declarat Simionescu.
Proiectul de dezvoltare a zonei Brăila-Galaţi prevedea realizarea unui megalopolis, văzut ca a doua aglomerare urbană din ţară, după Bucureşti, cu peste un milion de locuitori, în care să fie construite drumuri europene, sedii de instituţii guvernamentale, spitale, biblioteci, stadioane şi câteva mall-uri.