Ne desprindem cu adevărat de Est. Luni începe construcţia scutului antirachetă de la Deveselu

Oficialităţi române, americane şi din partea NATO vor participa luni la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, potrivit Agerpres.
Filip Stan
28 oct. 2013, 08:06
Ne desprindem cu adevărat de Est. Luni începe construcţia scutului antirachetă de la Deveselu

Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie să fie operaţionale începând cu 2015.

Citeşte şi: Băsescu, despre Deveselu: Facilitatea antirachetă arată că suntem un partener de încredere pentru SUA şi NATO

La eveniment participă preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi alţi oficiali români.

De cealaltă parte, delegaţia americană va fi condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi va include alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.

Din partea Alianţei Nord-Atlantice participă ambasadorii Alexander Vershbow, secretar general adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

Vor fi prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.

La Deveselu vor fi amplasate elemente de interceptare, parte a componentei europene a sistemului american antirachetă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, la 4 februarie 2010, invitaţia părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa. Proiectul de text al părţii române a fost transmis părţii americane la 16 iunie 2010, negocierile începând la 17 iunie 2010.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut public la 3 mai 2011 locul în care vor fi amplasate componentele scutului, Unitatea Militară de la Deveselu (judeţul Olt), decizia fusese luată în cadrul CSAT, la 2 mai 2011.

La 6 iunie 2011, la Washington, a fost verificat textul Acordului din punct de vedere al redactării în limbile română şi engleză şi a fost parafat textul de secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, sub-secretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

În cadrul unei ceremonii restrânse la Deveselu, la 3 mai 2011, a fost inaugurat locul unde urmează să fie amplasate elemente ale scutului american antirachetă. La ceremonia organizată cu acest prilej au fost prezenţi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher.

La 13 septembrie 2011, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat ‘Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România’, cu prilejul vizitei în SUA a preşedintelui României. Ministerul Afacerilor Externe a prezentat public, în ziua semnării, textul Acordului, în dorinţa comună a celor două părţi de a asigura deplina transparenţă.

Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea în România a sistemului antirachetă al SUA. Implicarea României în susţinerea acestui proiect presupune găzduirea pe teritoriul românesc (în Baza de la Deveselu, judeţul Olt) de elemente de interceptare SM-3, care vor deveni operaţionale începând cu 2015. Amplasarea acestor interceptori constituie parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa (EPAA). Odată cu operaţionalizarea sa, Baza Militară Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat în vigoare.

Odată cu operaţionalizarea sa, Baza Militară Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei.

VEZI SI: Duşa, lui Rasmussen: Proiectul de la Deveselu se va încadra în graficul deja stabilit

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul 7 în finala de la Jocurile Olimpice
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?