Insula Georgia de Sud, teritoriu al Regatului Unit, este un fost avanpost de vânătoare de balene, devenit zonă marină protejată. Acum, un iceberg uriaş, de 3.900 de kilometri pătrați, mai mult decât jumătatea suprafeţei unui judeţ din România, şi care cântărește sute de miliarde de tone metrice, amenință acest ecosistm.
Plutind prin Marea Scotiei, A68a s-a desprins din calota de gheață Larsen C din Antarctica în 2017, dar a intrat în apele deschise abia anul acesta, după cum scrie Washington Post. Cu doar 200 de metri adâncime, acest iceberg uriaş este relativ subțire pentru unul de mărimea sa, ceea ce crește probabilitatea de fragmentare, spun oamenii de știință. Dar înseamnă, de asemenea, că este probabil să traverseze apele adânci de 300 de metri din apropierea insulei, permițându-i să se apropie de uscat.
Citeşte şi Imagini din satelit. O bucată imensă de gheaţă s-a desprins din cel mai mare icerberg din lume
Zborurile de recunoaștere făcute de cercetători în zonă arată că bucăți de pe marginea icebergului se rup și formează tuneluri în ghețar, dar acesta a rămas intact. În aceste condiții, A68a riscă să se ciocnească de insulă, unde ar putea afecta viața milioanelor de pinguini.
Acum oamenii de știință nu pot decât să aștepte deznodământul.
„Nu există nicio modalitate prin care să putem devia sau arunca în aer icebergul”, spune Norman Ratcliffe, ecologist al British Antarctic Survey (BAS).
„Nu va fi ca „Deep Impact” sau „ Armageddon”. Avem mai degrabă o abordare de tip „Star Trek” – suntem interesați să studiem efectele”, spune el.