Un nou studiu realizat de către cercetători canadieni sugerează că atunci când sunt într-o relație cu o femeie, bărbații se încadrează în una dintre cele trei categorii distincte în ceea ce privește comportamentul lor și viziunea asupra dinamicii unei relații.
Oamenii de știință au descoperit că, în funcție de tipologia de bărbat în care se încadrau, aceștia percepeau relația lor și rolul lor în cadrul acesteia în moduri destul de diferite.
Studiul, condus de Dr. John Oliffe, profesor și lider al programului de cercetare în sănătatea bărbaților de la Universitatea British Columbia, a realizat interviuri detaliate cu 92 de bărbați heterosexuali cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani, provenind din medii culturale diverse. Cercetătorii au constatat că sănătatea mentală a unui bărbat putea fi influențată pozitiv sau negativ, în funcție de tipologia în care se încadra comportamentul său într-o relație.
Pe baza descoperirilor lor, studiul a identificat trei tipuri distincte de bărbați care se comportau diferit într-o relație, și anume „neo-tradiționalistul”, „egalitarul” și „progresistul”.
Conform studiului, „neo-tradiționalistul” preferă ca relația sa să urmeze „rolurile tradiționale de gen”, cu el în calitate de protector. În timp ce egalitarul caută un parteneriat egal bazat pe un schimb măsurabil, astfel încât ambele părți ale relației să contribuie în esență în mod similar. Apoi avem progresistul, care poartă conversații cu partenerul său în scopul construirii echității de gen prin stabilirea a cine ar trebui să facă ce în cadrul relației.
În urma cercetării au ieșit la suprafață următoarele aspecte: 50% dintre bărbații care au răspuns la întrebări se încadrau în categoria egalitaristă, în timp ce alți 26% erau progresiști și cei rămași 24% erau neo-tradiționaliști.
Specialiștii au creat anumite scenarii pentru a ilustra cele trei categorii diferite. De exemplu, unul dintre participanții etichetați ca neo-tradiționalist a declarat cercetătorilor: „Eu mă ocup de facturi și ea se ocupă de gospodărie, fie că este vorba de copii sau gătit.”
Comportamentele manifestate de bărbații egalitarieni includ udarea plantelor partenerului lor când sunt plecați din oraș, împărțirea egală a responsabilităților legate de gospodărie și alternanța în plata serilor de întâlniri.
Între timp, unul dintre bărbații progresiști din sondaj a descris că achiziționarea de jucării sexuale pentru partenera sa este „un mod prin care este asigurată echitatea, astfel că ambele dintre nevoile noastre sunt îndeplinite în cea mai bună măsură posibilă, implicând efort, costuri și timp suplimentar”.
Un alt bărbat progresist a scris: „A învăța despre rolul tău ca bărbat într-o relație heterosexuală și despre problemele sistemice ale masculinității este important, deoarece nu accept această idee că există o anumită modalitate de a fi bărbat.”
Reflectând asupra rezultatelor, Dr. Oliffe a afirmat: „Deși bărbații sunt tot mai implicați în promovarea echității de gen, se știe puțin despre modul în care bărbații mai tineri lucrează pentru a construi parteneriate în viața lor privată. Prin această cercetare, sperăm că am contribuit la conturarea acelei zone neexplorate și am indicat o direcție pentru relații mai sănătoase care promovează sănătatea bărbaților, a partenerelor lor și a familiilor lor.”
El a explicat că bărbații care caută activ să dezvolte echitatea de gen în relațiile lor tind să aibă o stare mai bună din punct de vedere mental, în timp ce bărbații cu mentalități mai tradiționale pot întâmpina diverse probleme din acest punct de vedere, deoarece uneori se confruntă cu critici pentru opiniile lor.
Citește și: Motivul pentru care mulți români aleg să mănânce pepene cu pâine. Combinația nu este cea mai sănătoasă