Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical

Legea audiovizualului ar putea fi modificată astfel încât copiii și tinerii să nu mai poată fi momiți cu produse nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile sau dulcurile.
Alina Costache
16 nov. 2023, 10:03
Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical
Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical

Reclamele la produsele nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile și dulcurile ar putea fi interzise. Legea audiovizualului ar urma să sufere modificări în acest sens, iar interdicția ar urma să fie aplicată în timpul programelor destinate pentru minori.

Citește și: Schimbări uriașe pe Facebook și Instagram! Cât trebuie să plătești pe lună ca să scapi definitiv de reclamele din aplicații

„Este interzis ca în timpul programelor pentru copii şi în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor să se difuzeze publicitate şi teleshopping având ca obiect produsele alimentare şi băuturile cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca acizii graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) şi art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar”, prevede propunerea legislativă care completează articolul 28 din Legea audiovizualului.

Totodată, este interzis difuzarea publicității și teleshopping-ului în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale destinate minorilor, care prezintă minori consumând produse alimentare și băuturi cu un conținut semnificativ de compuși dăunători sănătății, cum ar fi acizii grași trans, grăsimile, sarea, sodiul, zahărul, îndulcitorii și aditivii alimentari. Acești compuși nu sunt recomandați în alimentația generală, conform proiectului.

Reclamele care promovează astfel de produse vor include avertismente scrise și/sau sonore, informând publicul că produsul nu este destinat minorilor. Aceste reclame se vor încheia cu avertismente sonore și vizuale precum: „Consumul excesiv de acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătăţii”, mai stipulează propunerea legislativă iniţiată de parlamentari PSD, PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale.

Controlul respectării acestei interdicţii ar reveni Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că această propunere legislativă pleacă de la o realitate tragică – România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă.

„Toate studiile realizate la nivel european şi internaţional au demonstrat că un consum des de produse fast-food care conţin tipuri de alimente şi băuturi cu un aport substanţial de compuşi ca acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează sănătăţii persoanelor care le consumă, dar în special minorilor şi tinerilor. Aşadar, un consum al acestui gen de alimente şi băuturi duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoţionale şi de stimă de sine, dar şi boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 şi 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenţi şi, respectiv, pentru copiii mai mici”, subliniază iniţiatorii.

Având în vedere că şi în ţara noastră cei mici petrec mai mult timp în faţa televizoarelor, dar şi în mediul online, iniţiatorii proiectului consideră că este important să se acţioneze pentru a-i proteja de publicitatea nesănătoasă, argumentând totodată că mai multe state europene au reglementat strict reclamele la produsele fast-food în timpul programelor pentru copii şi tineri.

Parlamentarii susţin că, în lipsa adoptării unei reglementări în materie, există un risc crescut de creştere a obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor din România.

Conform unui studiu naţional privind prevalenţa diabetului, a prediabetului, supraponderalității, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei, 31,4% dintre adulţii din ţara noastră cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6% sunt afectaţi. Aşadar, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

Potrivit unor studii internaţionale, rata obezităţii infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane, se mai precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Citește și: Cum să faci ca micii să sfârâie pe grătar ca în reclamele TV. Cel mai bun truc pentru ca mititei tăi să îi facă concurență lui Cocoșatu’

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Greșeala de la bancomat care te lasă fără bani. Ai două soluții
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.