Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical

Legea audiovizualului ar putea fi modificată astfel încât copiii și tinerii să nu mai poată fi momiți cu produse nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile sau dulcurile.
Alina Costache
16 nov. 2023, 10:03
Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical
Ne luăm adio de la reclamele la fast-food, sucuri sau dulcuri! Legea audiovizualului va fi modificată radical

Reclamele la produsele nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile și dulcurile ar putea fi interzise. Legea audiovizualului ar urma să sufere modificări în acest sens, iar interdicția ar urma să fie aplicată în timpul programelor destinate pentru minori.

Citește și: Schimbări uriașe pe Facebook și Instagram! Cât trebuie să plătești pe lună ca să scapi definitiv de reclamele din aplicații

„Este interzis ca în timpul programelor pentru copii şi în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor să se difuzeze publicitate şi teleshopping având ca obiect produsele alimentare şi băuturile cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca acizii graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) şi art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar”, prevede propunerea legislativă care completează articolul 28 din Legea audiovizualului.

Totodată, este interzis difuzarea publicității și teleshopping-ului în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale destinate minorilor, care prezintă minori consumând produse alimentare și băuturi cu un conținut semnificativ de compuși dăunători sănătății, cum ar fi acizii grași trans, grăsimile, sarea, sodiul, zahărul, îndulcitorii și aditivii alimentari. Acești compuși nu sunt recomandați în alimentația generală, conform proiectului.

Reclamele care promovează astfel de produse vor include avertismente scrise și/sau sonore, informând publicul că produsul nu este destinat minorilor. Aceste reclame se vor încheia cu avertismente sonore și vizuale precum: „Consumul excesiv de acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătăţii”, mai stipulează propunerea legislativă iniţiată de parlamentari PSD, PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale.

Controlul respectării acestei interdicţii ar reveni Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că această propunere legislativă pleacă de la o realitate tragică – România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă.

„Toate studiile realizate la nivel european şi internaţional au demonstrat că un consum des de produse fast-food care conţin tipuri de alimente şi băuturi cu un aport substanţial de compuşi ca acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează sănătăţii persoanelor care le consumă, dar în special minorilor şi tinerilor. Aşadar, un consum al acestui gen de alimente şi băuturi duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoţionale şi de stimă de sine, dar şi boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 şi 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenţi şi, respectiv, pentru copiii mai mici”, subliniază iniţiatorii.

Având în vedere că şi în ţara noastră cei mici petrec mai mult timp în faţa televizoarelor, dar şi în mediul online, iniţiatorii proiectului consideră că este important să se acţioneze pentru a-i proteja de publicitatea nesănătoasă, argumentând totodată că mai multe state europene au reglementat strict reclamele la produsele fast-food în timpul programelor pentru copii şi tineri.

Parlamentarii susţin că, în lipsa adoptării unei reglementări în materie, există un risc crescut de creştere a obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor din România.

Conform unui studiu naţional privind prevalenţa diabetului, a prediabetului, supraponderalității, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei, 31,4% dintre adulţii din ţara noastră cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6% sunt afectaţi. Aşadar, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

Potrivit unor studii internaţionale, rata obezităţii infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane, se mai precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Citește și: Cum să faci ca micii să sfârâie pe grătar ca în reclamele TV. Cel mai bun truc pentru ca mititei tăi să îi facă concurență lui Cocoșatu’

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Care este cel mai bun ulei pentru prăjit. Se găsește în orice magazin și nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: “Ține foarte bine”
Capital.ro
Anunț pentru cei care stau la bloc. Se verifică de miercuri, 18 septembrie. Este obligaţia asociaţiilor de proprietari
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Dani Boy de la Insula Iubirii a uitat-o pe Mădălina. Vrea deja să își refacă viața
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Alex Bodi, a RĂBUFNIT după ce Ema Uta a fost surprinsă, din nou, cu alt bărbat: „Să distrugă…” Mesaj FINAL pentru femeia pe care voia să o ia de soție
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cine este muncitorul român care a murit în Germania, la Oktoberfest. A sfârșit la doar 20 de ani, după ce a fost lovit în plin de una dintre gondolele care circulau la viteză maximă
Capital.ro
Ungaria e în alertă! Restricții de circulație în zilele următoare. Românii au interzis!
StirileBZI
Gheorghe Mărmureanu a anunțat când va avea loc următorul cutremur devastator în România: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea!”
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Creatorul aplicației criptate Ghost, arestat în Australia într-o vastă operațiune internațională
MediaFlux
AU EXPLODAT în BUZUNAR! RĂSTURNARE TOTALĂ în RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...