Ne pregătim de o criză a uleiului de floarea soarelui? Autorităţile vor să cumpere mii de tone de ulei în vederea stocării în rezerva de stat.
Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) urmează să acumuleze ca stocuri de urgență la rezerva de stat „cantitatea deficitară de 4.000 tone ulei brut din floarea soarelui, destinată prevenirii apariției deficiențelor de aprovizionare în situații de criză, creșterii rezilienței și asigurării imediate a intervențiilor operative pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării, în situații excepționale care afectează un interes public major”, se menționează într-un document citat de profit.ro.
Achizițiile vor fi finanțate din veniturile proprii ale ANRSPS și ale unităților sale teritoriale. Instituția va cumpăra ulei de floarea soarelui în limita sumei de 40 milioane lei, „căreia i se poate aplica, în condițiile legii, procedura specifică, inclusiv cea pentru produsele cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri”, se mai precizează în document.
Fermierul Bogdan Soare a recoltat, în 2021, de pe cele 350 de hectare cultivate cu floarea-soarelui în jur de 1.500 de tone.
Anul acesta, însă, speră să recolteze măcar cantitatea necesară pentru supravieţuire – două tone pe hectar, adică vreo 700 de tone, mai puţin de jumătate faţă de 2021.
„Sperăm ca la floarea-soarelui să recoltăm undeva la o tonă jumătate, două tone pe hectar. Asta că sunt eu optimist. Mi-am făcut planul că la două tone pe hectar supravieţuiesc. Anul trecut a fost dublu„, a spus Bogdan Soare pentru Observator.
La nivelul ţării, 1,3 milioane de hectare sunt cultivate cu floarea-soarelui. Cea mai mare suprafaţă e afectată de seceta severă.
„Vedem cum calatidiul se strânge, seminţele vor fi seci, iar într-un final calatidiul va avea dimensiunea unei margarete, ca să ne exprimăm şi grafic. Sunt zone întregi din România unde nu este dezvoltată floarea-soarelui, este până la genunchi„, a explicat Cezar Gheorghe, expert în comerţul cu cereale.
Citeste si Petre Daea nu crede că vor avea loc scumpiri ale alimentelor din cauza secetei
Uleiul este deja pe primul loc în topul scumpirilor. În 2020, un litru de ulei costa sub 4 lei. Un an mai târziu, ajunsese la 5 lei, iar la începutul acestui an a ajuns să coste 8 lei. În prezent, litrul de ulei se vinde cu preturi cuprinse între 11 – 15 lei, iar producătorii estimează că ar putea ajunge la 20 lei.