Ne putem infecta cu coronavirus din alimente? Dar de pe ambalaje? Răspuns OFICIAL al AUTORITĂŢILOR

Autoritatea Națională Sanitară Veterniară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un ghid ca urmare a întrebărilor pe care toți românii le au în această perioadă, cu privire la posibilitatea de contaminare cu noul coronavirus de pe ambalajele alimentare.
Filip Stan
14 apr. 2020, 16:33
Ne putem infecta cu coronavirus din alimente? Dar de pe ambalaje? Răspuns OFICIAL al AUTORITĂŢILOR

ANSVSA precizează că noul coronavirus nu se pot multiplica în interiorul alimentelor. Anunțul vine ca răspuns pentru oamenii care continuă să se întrebe dacă este necesar ca alimentele cumpărate să fie dezinfectate.

ANSVSA a publica un ghid ce conține răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale oamenilor în această perioadă:

– Care este riscul de a te contamina cu SARS-CoV-2 de pe ambalajele alimentare?

Deși, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARS-CoV-2) poate persista timp de până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul și materialele plastice, în condiții experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat și temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiții de mediu și temperatură, transmit infecția.

– Pot să mă contaminez dacă, la magazin, ating alimente/produse ce au fost manipulate de persoane posibil infectate?

Potrivit agențiilor de siguranță alimentară din Statele Membre ale Uniunii Europene, este foarte puțin probabil să puteți contracta COVID-19 din manipularea alimentelor. În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat că, în prezent, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

– Care este riscul infecției cu COVID-19 din produsele alimentare?

În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menționează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19. Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tușesc sau expiră.

– Ce pot să fac, acasă, pentru a reduce orice risc potențial?

Spălarea riguroasă a mâinilor cu săpun și apă caldă, înainte și după cumpărături, este deosebit de importantă, deoarece astfel vă protejați pe voi înșivă și pe ceilalți. Este la fel de important să aplicați reguli stricte de igienă în bucătăria dvs., reguli care, de obicei, vă protejează de intoxicații alimentare. Depozitați alimentele/mâncarea corect (orice contact între alimentele consumate crude și alimentele gătite trebuie evitat), aruncați ambalajul exterior înainte de depozitare (de exemplu, învelișuri de carton în cazul în care există un pachet de plastic în interior) păstrând în același timp evidența informațiilor cheie, cum ar fi data expirării sau cea recomandată pentru consum.

Spălați sistematic fructele și legumele cu apă curată, mai ales în cazul în care acestea nu vor fi fierte/gătite (virusul SARS-CoV-2 nu va supraviețui la gătit). Evitați contaminarea prin intermediul ustensilelor de bucătărie (cuțite, farfurii etc.), prin spălarea acestora cu detergent între utilizarea lor pentru diferite produse alimentare și/sau ingrediente.

Respectați instrucțiunile de gătit (timp, temperatură) pentru alimentele destinate pentru a fi consumate gătite. Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun înainte de a începe să pregătiți sau să gătiți alimentele/mâncarea, precum și după ce ați preparat alimentele/mâncarea. Suprafețele frigiderului și ale bucătăriei trebuie curățate periodic, cu o frecvență crescută.

– Există vreun risc ca animalului meu de companie să se infecteze cu COVID-19, prin intermediul alimentelor destinate acestuia?

La fel ca în situația alimentelor destinate consumului uman, nu s-a raportat transmiterea COVID-19 la animale prin consumul de alimente pentru animale de companie. Această evaluare este valabilă și pentru hrana animalelor de fermă (furaje). La fel ca în situația alimentelor destinate consumului uman, este foarte puțin probabil să vă puteți infecta cu COVID-19 din manipularea alimentelor destinate consumului de către animalele de companie. Recomandările referitoare la manipularea pachetelor de produse alimentare pentru animale de companie sunt aceleași ca și pentru manevrarea oricărui alt pachet.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)