Episodul a fost povestit în urmă cu o lună de analistu Cozmin Guşă, care este şi preşedintele Federaţiei Române de Judo, care a spus că nea Cornel „l-a bătut bine” pe liderul de la Kremlin, dar judoka român povesteşte că victoria de la Dinamoviadă nu a fost deloc una uşoară.
„Dinamoviadele” au apărut în anii ’50, în perioada Războiului Rece, la concurență cu ”Spartachiadele”. La primele participau doar angajații Ministerelor de Interne din statele fostului bloc comunist, iar la cele din urmă numai sportivii Ministerului Apărării, relatează jurnalistul Cătălin Oprișan, în As.ro.
„Putin e mediocru, dar disciplinat. Așa a fost și în judo. L-a bătut un român bine de tot la Dinamoviadă pe vremuri. Eu sunt foarte trist că nu mai putem fi în faza în care să aplaudăm lideri ai unor democrații care să domine scena.
Putin e un mediocru, dar extrem de bine antrenat, precis și hotărât. Nu trece peste acest nivel”, a povestit Cozmin Gușă la emisiunea Deferiți mass-media, la DC News TV.
Totuşi, Constantin Niculae, zis „Sensei”, tatăl fostului fotbalist Marius Niculae, povesteşte că Putin nu era deloc un judoka lipsit de talent, el ocupând poziţia secundă la prima Dinamoviadă la care a participat, în 1972, la Minsk.
Citeşte şi: Editorial Victor Ciutacu: Bogătașii sportului jelesc de la distanță victimele războiului
”La competiție au participat studenți de la școlile de ofițeri de Interne. La judo, erau cinci categorii, la fiecare dintre acestea concurau între 22 și 24 de sportivi. Eu eram la categoria 63 de kilograme, iar Putin la 70 de kilograme”, relatează Constantin Niculae, tatăl lui Marius, fost preparator fizic la echipa de fotbal Dinamo București.
„Vladimir Putin era în anul 3 la Academia de Poliție și a ocupat atunci locul secund la categoria lui. A promis că nu mai participă la concursuri, pentru a se concentra pe cariera de ofițer”, precizează Niculae.
Dar Vladimir Putin nu a putut sta deoparte. După ce devine ”Maestru al Sportului” la Sambo, peste doi ani primește aceeași distincție și la Judo. În 1976, este campionul orașului Leningrad. E anul în care are loc o nouă ”Dinamoviadă” la Judo, de această dată la Moscova.
”Eram subofițer al Academiei de Poliție. El nu știu ce hram purta”, începe istorisirea și Cornel Roman, în timp ce râde. Născut înn 1952, a jucat fotbal, dar n-a rămas acolo, ci a mers către judo, şi așa s-a găsit cu cel care ține acum pe jar omenirea.
”Îmi aduc aminte că am câștigat la puncte greu, foarte greu. Știți cum se spune: ții minte pe cine te învinge, nu pe cine bați”, spune antrenorul.
”Dacă ar fi să mă mai lupt cu cel mai puternic om al lumii, m-aș băga! Sincer, am curaj, dar nu mai pot fizic!”, recunoaște, astăzi, ofițerul de rezervă, singurul român care l-a bătut pe Vladimir Putin cu mâinile goale.
Citeşte şi: Antrenorul Mihai Iosif a fost demis de la Rapid. Adi Mutu i-ar putea lua locul