Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că este de apreciat faptul că proiectul de la Roşia Montană a ajuns în dezbaterea Parlamentului, deoarece are importanţă naţională.
Neacşu a spus că înfiinţarea comisiei parlamentare speciale pentru analizarea proiectului a fost susţinută unanim în grupul parlamentar al PSD şi a adăugat că dezbaterile despre acest subiect din interiorul grupului au fost „ample şi furtunoase”, existând păreri pro şi contra.
„Eu îmi exprim încă o dată convingerea că această comisie specială va face o treabă foarte bună. Apreciez că au decis să vină şi să îşi ia informaţiile şi de aici de la Alba, pentru că problema înainte de a fi una naţională este una de impact şi de interes local. Punând toate părţile faţă în faţă, ascultând toate opiniile, documentând foarte bine demersul în zona publică raportul pe care ei îl vor face va fi un instrument extrem de util pentru noi pentru a putea să luăm decizia care ni se pare cea mai corectă”, a declarat Neacşu.
Întrebat dacă PSD îşi va asuma până la urmă luarea unei decizii în privinţa proiectului de la Roşia Montană, Neacşu a răspuns că „în mod categoric” PSD vrea să îşi asume luarea unei hotărâri, deoarece proiectul trenează de prea mult timp.
„Ne vom asuma o poziţie pentru că este foarte important ca acest proiect, care trenează de 15 ani, să aibă o soluţionare. Iarăşi este foarte clar că nu pot să vă spun în acest moment care va fi această poziţie”, a conchis Neacşu.
Săptămâna trecută, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieşit la suprafaţă duminică seara, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.
Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.
Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Vineri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a reconfirmat decizia luată săptămâna trecută de către grupurile parlamentare şi care prevede că PNL va vota, în Parlament, împotriva proiectului de lege al Guvernului privind Roşia Montană.