Neagu Djuvara, despre viitorul Casei Regale: Dudă ăsta mi se pare nepotrivit în Familia Regală. E un burghez arivist

Istoricul Neagu Djuvara a vorbit, într-un interviu acordat News.ro, despre Casa Regală a României şi despre locul  Regelui Mihai în istoria României, apreciind că momentul cel mai important din domnia sa rămâne faptul că i s-a opus mareşalului Antonescu. Djuvara a refuzat să încerce să zugrăvească şi un posibil viitor al Casei Regale, în contextul retragerii Regelui Mihai din viaţa publică din cauza unor probleme de sănătate.
Romania TV
09 mart. 2016, 19:56
Neagu Djuvara, despre viitorul Casei Regale: Dudă ăsta mi se pare nepotrivit în Familia Regală. E un burghez arivist

Neagu Djuvara spune că nu poate estima dacă Principesa Margareta, succesoarea Regelui Mihai la conducerea Casei Regale a României, va putea fi o figură plină a regalităţii, mai ales că nu îl consideră pe Principele Radu Duda potrivit în familia regală. „Deja m-am stricat cu Familia Regală, pentru că l-am vorbit de rău pe Dudă ăsta. Mi se pare nepotrivit în Familia Regală. Nu e de nivel regal. E un tip de burghez arivist”, a declarat istoricul, pentru News.ro.

Djuvara a vorbit şi despre Principele Nicolae, exclus din linia succesorală în 2015, apreciind că „nu are stofă” de conducător al Casei Regale: „L-am cunoscut de mai multe ori, e simpatic, dar nu s-a ţinut de treabă, ca să devină cu adevărat învăţat, cult, a umblat ca un zănatic prin toate continentele. Îmi pare rău, că eu l-am cunoscut, am luat şi masa cu el. Nu am impresia că are stofă să fie…”.

Întrebat care este cel mai bun lucru pe care Regele Mihai îl lasă istoriei, Neagu Djuvara a răspuns: „Regele Mihai are un foarte mare curaj politic. Faptul că l-a îndepărtat pe Antonescu la un moment dat, a făcut bine, pentru că mareşalul ne ducea pe o cale greşită. Noi am avut nevoie de germani ca să recuperăm Basarabia. Dacă ar fi făcut mareşalul ca echivalentul lui din Finlanda, Mannerheim, adică în momentul când a atins graniţa Nistrului să nu continue alături de germani şi să dea de catastrofă. Lumea nu îşi dădea seama că bolşevicii, care erau consideraţi inferiori, se înarmaseră straşnic. Ne-am pomenit  că sovieticii erau foarte bine pregătiţi şi am dat de catastrofa de la Stalingrad. A fost o calamitate, am pierdut foarte mulţi oameni, pentru că nu ne-am oprit la Nistru”.