Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa – Serviciul Rutier şi Serviciul de combatere şi prevenire a criminalităţii, Universitatea „Ovidius” (Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative) şi Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa demarează, miercuri 21 septembrie 2016, campania „Atenţie la … neatenţie”, prin care îşi propunere să-i responsabilizeze pe participanţii la trafic cu privire la pericolele la care se expun atunci când se lasă distraşi de factori perturbatori.
În cadrul campaniei vor fi împărţite materiale informative şi odorizante de maşină cu mesajul proiectului. De asemenea, în perioada proiectului, se vor desfăşura ore de educaţie rutieră cu elevii, susţinute de poliţişti şi de psihologi. Evenimentul, care este nominalizat de Comisia Europeană, are loc cu ocazia Zilei Europene Fără Accidente Mortale (The European Day Without a Road Death).
Fenomen scăpat de sub control
Chiar dacă se constată o scădere de peste 40% din 2008 până în 2014 a accidentelor rutiere mortale din România, prof. univ. dr. Mihaela Rus, coordonatorul campaniei, afirmă că există din ce în ce mai mult accidente se produc din cauza că şoferii utilizează telefonul mobil la volan. „La o scurtă observaţie empirică, constatăm că din 10 şoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, şi nu înainte, cum este normal.
În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă şi a adrenalinei, aceştia pot pierde foarte uşor controlul volanului şi pot pune în pericol propria viaţa şi a celorlalţi participanţi la trafic. Fără doar şi poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic”, afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologiei şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ.
Dacă totuşi trebuie să răspundem la un apel urgent în timp ce ne aflăm la volan, specialistul recomandă şoferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpărarea unui dispozitiv care conectează telefonul mobil la maşină. În acelaşi timp, coordonatorul campaniei nu le recomandă şoferilor să folosească un handsfree cu fir deoarece există oricând riscul ca firul să se încolăcească în jurul volanului şi să îi creeze probleme de manevrare.
Campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, nominalizate de foruri europene
Asociaţia „PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus și psihologul principal Ionel Simionca – vicepreşedintele Asociaţiei, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi. Printre acestea, amintim campaniile naţionale „(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi „Alcoolul la volan este un accident”, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranței Rutiere – (http://www.erscharter.eu/en/content/national-campaign-sleepiness-driving-real-danger-social-responsibility-campaign), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016 (http://www.erscharter.eu/ro/excellence-road-safety-awards-2016).