Tinta a fost compania nationala de transport aerian – TAROM. O companie robusta, dar cu probleme de prost management din cauza politicului care a vazut-o de cele mai multe ori ca fiind vaca de muls sau de ”depozitare” a pilelor si aranjamentelor lor.
Era de asteptat ca Razvan Cuc sa inceapa sa deranjeze interesele multora care faceau legea in infrastructura din Romania si, mai devreme sau mai tarziu, sa apara tot felul de acuzatii care ar fi putut sa-l exonereze de sarcina de ministru. Pentru prima data dupa multi ani, constructorii au inceput sa comenteze si sa traga sfori dupa ce impotriva lor s-au luat masuri punitive. Obisnuiti ”sa dea cu bunutul” spre politic pentru ca apoi sa isi bata joc de autostrazile care se prabuseau la prima masina mai grea care circula pe ele, constructorii au apelat la proptelele lor politice, arată stiripesurse.
Faptic, lui Cuc nu i se dadeau prea mari sanse la prima numire in guvern. Era un tip tanar, cu experienta in domeniu, ca si secretar de stat la transporturi, dar care nu promitea neaparat sa faca si valuri printre rechini.
Citeşte şi: Mihai Tudose, ca-n bancul cu vaca. Miniştrii, umiliţi, printr-un exerciţiu de imagine
Numai ca, surpriza… Cuc nu a promis initial nimic (si cate critici si-a mai luat pentru ca nu a venit cu comunistele sute de kilometri de autostrazi, ci a inceput sa le faca), dar a dat startul controalelor pe santiere, a cerut evaluari ale Companiilor aflate in subordine si chiar a recurs la amenintari cu penalitati (rezilieri partiale, chiar si totale, sau cu extinderea termenului de garantie la lucrari) in cazul antreprenorilor care nu-si respecta contractele. Cine ar fi putut anticipa asta?
Razvan Cuc a anuntat ca, in acest an, vor fi lansati 800 de kilometri de autostrazi, dar ca se lupta cu multi constructori neseriosi, ba chiar a facut si o lista cu acestia (pe care inca nu a facut-o publica) si chiar i-a somat pe cei care blocheaza lucrarile prin contestatii nefondate.
INFO! Primele măsuri luate de ministrul Transporturilor:
– controale pe șantiere
– evaluări companii aflate în subordine
– rezileri de contracte pentru nerepsectarea termenelor
– lista firmelor neserioase care blochează licitațiile
In paralel, Cuc a cerut conducerii TAROM sa inceapa restructurarea, sa prezinte masurile de redresare economica si sa continue innoirea flotei. In Programul de guvernare, PSD prevedea ca va suplimenta flota cu 20 de aeronave noi. De asemenea, in zilele urmatoare se pregatea sa fie facuta publica si o lista cu nepotismul de acolo, cu sute de rude, cunostinte si altele.
Acum, in plina negociere a contractelor de munca de la TAROM, premierul Tudose declara la sedinta de guvern ca si-a pierdut increderea in Razvan Cuc pe tema pierderilor companiei Tarom si a constructiei de autostrazi.
Adica exact in zonele in care politicul e adanc infipt. Foarte posibil ca presiunile asupra premierului sa fie destul de mari dintr-o anumita zona de interese, dar la fel de interesant e si sprijinul pe care ministrul Cuc il primeste din zona cea mai inalta a Coalitiei.
Dar sa revenim la TAROM. TAROM are din iunie in operare cele doua noi aeronave intrate in flota care au ridicat veniturile lunare. Compania a avut un profit operational de circa 9 milioane de lei, doar pentru luna trecuta. Razvan Cuc a anuntat, de asemenea, ca vrea ca la sfarsitul anului, TAROM sa aiba in dotare aeronave Long Curier, pe rutele USA, China, sau Canada.
Interesant e si faptul ca in prima saptamana din iulie, cand premierul a facut o vizita la Ministerul Transporturilor, spunea ca proiectele din subordinea lui Razvan Cuc sunt “pe drumul cel bun. Finanțarea este, banii europeni sunt aproape gata, dacă terminăm cu AM-ul să fie absorbiți. Premisele sunt bune, cu o echipă, părerea mea, este bună, dedicată pentru a atinge obiectivele”.
Ce s-a schimbat de atunci si pana acum? Si, mai mult de atat, vom mai vedea vreodata Lista constructorilor neseriosi? Sau pe cea a contestatarilor de meserie? Vom afla cate rude are TAROM in echipa si pe ce salarii? Sau rudele de la ROMATSA? Vom debloca in acest an cursele Long Curier? Si vom putea circula in aceasta viata pe Autostrazile Lugoj-Deva sau Sebes-Turda?