Proprietarii de maşini vechi din Braşov au făcut cozi de câteva sute de metri în curtea societăţii Remat Braşov. Cele mai multe maşini aduse la Remat sunt Dacii, unele fiind în stare bună, funcţionale, iar altele în stare jalnică, fără parbriz sau cu o roată sau o uşă lipsă.
Ca să nu-şi piardă rândul, proprietarii maşinilor şi-au scris „numărul de ordine” pe maşini cu spray roşu sau şi-au pus un bileţel în geam. Mulţi cred însă că nu se va ţine cont de ordinea în care au venit apreciind că „tot cei cu pile vor intra în faţă”.
„Am auzit că la Braşov vor fi doar zece vouchere. Păi uitaţi-vă câţi suntem până acum, peste 80 de maşini, şi când se dă drumul la rând o să vedeţi cum o să apară câte o maşină care se duce direct în faţă şi spune că a venit la fier vechi”, a declarat Bogdan Gheorghe, proprietarul unei maşini cu „numărul de ordine” 57.
Acesta a spus că şi anul trecut şi-a adus „rabla”, „pe roţile ei”, dar după două săptămâni s-a întors cu ea acasă pentru că nu a mai prins niciun voucher.
„Am fost şi anul trecut, dar n-am prins nimica. Eram în coadă până aici, dar n-am mai prins. S-a intrat în prostie pe variantă, prin faţă. Să vedeţi în ziua când se dă drumul cum o să intre şuşanii. Le dai şpagă şi or să intre în faţă şi spun: «Dom’le, eu nu o duc la Programul Rabla, eu o duc la fier vechi» şi intră în faţă”, a mai spus bărbatul.
El a adăugat că dacă reuşeşte să obţină un voucher o să-l dea fiului său.
„Poate îşi cumpără el o maşină, dacă îl ajută la ceva, dacă nu, o să-l vând. Eu rămân fără maşină. O am de 15 ani, dar nu îmi mai trebuie, că sunt bătrân. Îmi pun carnetul de şofer în ramă şi gata”, a mai spus braşoveanul.
Potrivit Mediafax, oamenii se tem de hoţii care dau târcoale locaţiei şi că vor rămâne fără componente auto de la maşină, fără roţi şi chiar fără maşină. Aşa că stau de pază şi în timpul nopţii.
„Am deja vreo trei săptămâni de când stau aici. Sunt la numărul 50. Venim şi noaptea, facem cu rândul patru-cinci oameni. Am vorbit cu prieteni, cu un paznic de aici, care se mai uită la maşini”, a spus proprietarul unei alte Dacii.
La rândul său, proprietarul unei Dacii Papuc a declarat că, dacă nu scapă de maşină anul acesta, o va vinde la fier vechi.
„Vreo 300 de lei tot iau pe ea, decât să o mai ţin să ocupe spaţiu degeaba în curte”, a spus bărbatul.
Deocamdată, nu este cunoscut numărul de vouchere repartizate pentru judeţul Braşov.
Termenul pentru depunerea dosarelor la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) este 23 mai. În acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul Rabla, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.
Valoarea unui tichet este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei, cât valora în 2012. Pe de altă parte, în cadrul programului deschis în acest an se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte puteau fi utilizate în anii anteriori.
Programul „Rabla 2013” se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul limită în care tichetele vor fi acceptate la achiziţionarea unui nou autovehicul este 20 noiembrie. Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ, ci se va realiza în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Poliţiei Române.
Bugetul prevăzut în acest an pentru Programul Rabla este de 135 milioane lei.
Prin Programul Rabla (2005 – 2012) au fost casate în total 459.775 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 de autoturisme noi.