Necolaiciuc cere eliberarea condiţionată: Mai am alte trei dosare şi vreau să îmi construiesc apărarea

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a cerut, marţi, Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat din penitenciar. Necolaiciuc a fost condamnat pe 17 octombrie la patru ani şi şase luni de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat pentru fraudarea statului cu 2,7 milioane de euro.
Filip Stan
28 oct. 2014, 12:57
Necolaiciuc cere eliberarea condiţionată: Mai am alte trei dosare şi vreau să îmi construiesc apărarea

Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, a fost ridicat de poliţişti pe 17 octombrie şi dus la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru deturnare de fonduri

Marţi, 28 octombrie, Necolaiciuc a cerut instanţei să fie eliberat.

„În doi ani şi jumătate, cât timp s-a judecat acest dosar la Judecătoria Sectorului 1, s-a ajuns la concluzia că sunt nevinovat şi am fost achitat. După trei înfăţişări, Curtea de Apel m-a condamnat. Eu nu acuz pe nimeni, însă vă rog să admiteţi această rugăminte de eliberare, pentru că mai am alte trei dosare şi vreau să îmi construiesc apărarea. În aceste condiţii, nu pot face acest lucru”, a spus, în faţa instanţei, Mihai Necolaiciuc.

Avocaţii fostului director general al CFR spun că sunt îndeplinite toate condiţiile admiterii cererii de liberare condiţionată şi că Mihai Necolaiciuc a executat mai mult de jumătate de pedeapsă, în arest preventiv. Apărarea a subliniat faptul că fostul director general al CFR a stat în spatele gratiilor peste 800 de zile, dar şi faptul că Mihai Necolaiciuc se află sub control judiciar în alte două dosare.

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv pe 17 octombrie de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani şi şase luni închisoare cu executare în dosarul privind frauda de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durată de cinci ani.

Iniţial, Mihai Necolaiciuc a fost achitat de Judecătoria Sectorului 1 în ianuarie 2014, însă judecătorii de la Curtea de Apel au admis vineri recursul procurorilor DNA şi l-au condamnat pe Necolaiciuc la patru ani şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Din această pedeapsă se va scădea perioada petrecută de Necolaiciuc în arest preventiv, respectiv 17 iunie 2009-18 octombrie 2011.

În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CFR, a fost condamnată definitiv la trei ani închisoare cu executare.

Pe latură civilă, instanţa a admis în parte acţiunea Ministerului Transporturilor şi i-a obligat pe Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC CNCF – CFR SA suma de 8.459.972 lei către Ministerul Transporturilor.

În plus, cei doi vor plăti câte 15.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru au fost trimişi în judecată de DNA pe 12 mai 2011, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii au reţinut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea ‘Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor’, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

„În ceea ce priveşte CN CFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei”, arăta DNA.

În aceste condiţii, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001-ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CN CFR, şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

„Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale, fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende, etc.”, explicau procurorii.

Mihai Necolaiciuc mai este trimis în judecată în alte trei dosare penale.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri