Aceste declaraţii ale lui Barnier, la postul public german de radio DLF, spulberă speranţa unora de la Londra ca Guvernul britanic să obţină o ratificare a tratatului Brexitului prin stabilirea unei limite în timp a aplicării clauzei „backstop”-ului.
”Trebuie să menţinem credibilitatea acestei granţii”, a subliniat el. ”Ea nu poate să fie limitată în timp”.
”Clauza numită backstop constă în a-i asigura pe irlandezi de faptul că nu va exista o frontieră dură”, a explicat el.
”Să ne amintim, nu este vorba numai despre Irlanda. Toate mărfurile care trec această frontieră intră pe piaţa unică. Acest lucru priveşte de asemenea Germania, Franţa, Polonia”, a precizat Barnier
Negociatorul-şef european al Brexitului, care se întâlneşte joi la Berlin cu cancelarul Angeka Merkel, a apreciat de asemenea că o altă posibilitate avută în vedere de Londra – de a încheia un acord bilateral cu Dublinul – este şi ea imposibilă, întrucât frontiera Irlandei urmează să devină frontiera UE şi a pieţei interne după Brexit.
El consideră că acordul care a fost negociat cu britanicii şi care a fost respins masiv de către deputaţi în Camera Comunelor la 15 ianuarie este cel mai bun acord posibil, având în vedere ”faimoasele linii roşii” stabilite de către Regatul Unit.
Alte opţiuni vor fi posibile dacă aceste linii roşii se modifică, a relativizat, însă, Barnier.
Presa irlandeză scria joi că, în cazul unui Brexit dur, sute de poliţişti irlandezi ar putea să fie mobilizaţi la frontiera cu Irlanda de Nord, în puncte de trecere – nu mai puţin de 300.