Partea română a constatat că diferenţa de viziunea faţă de FMI este considerabilă. „Între Guvernul României şi FMI sunt diferenţe ideologice greu de conciliat„, a spus unul dintre oficialii români.
Unul dintre motivele discordiei a fost chestiunea privatizărilor. „De ce să privatizăm ce companii doriţi voi şi când doriţi voi? De ce să privatizăm o companie din energie care e profitabilă, deci aduce bani statului român? Să o privatizăm ca să transfere apoi profitul în contul altui stat?„, li s-a spus celor de la FMI.
Chiar şi în cazurile în care statul român se arată dispus să privatizeze a fost criticată privatizarea conform unui calendar rigid.
„Dacă scopul este să aducem cât mai mulţi bani României, lăsaţi să hotărâm noi mai ales care e momentul oportun să le vindem. Să vindem când contextul economic face astfel încât preţul să fie sus, nu doar ca să respectăm un calendar„, au susţinut oficialii români.
Se pare că şi nici cei de la FMI nu s-au lăsat mai prejos cu remarcile acide din moment ce un oficial român a simţit nevoie să spună: „Să fim bine înţeleşi, acesta nu este Guvernul FMI, este Guvernul României. Poate este bine să reţineţi acest fapt.”
Nemulţumirile noii puteri de la Bucureşti sunt legate nu doar de condiţiile impuse de către Fond ci şi de modul în care au fost cheltuiţi banii împrumutaţi de către guvernul Boc.
„Am împrumutat 20 de miliarde de euro de la voi, dar noi nu ştim cum au fost cheltuiţi până acum. Voi sunteţi în stare să ne spuneţi unde se văd aceste miliarde? Ce este cert este că nu se văd în bunăstarea românilor„, a mai spus un demnitar la negocierile cu FMI.