Administraţia Prezidenţială precizează că în urma discuţiilor de joi, de dinainte de reuniunea Consiliului European, dintre preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi şefii de stat şi de guvern ai statelor UE este de aşteptat să fie prezentată o nouă propunere de buget al Uniunii Europene.
Propunerea Comisiei Europene privind bugetul UE 2014 – 2020 nu mai este de actualitate din data de 14 noiembrie, când a fost înaintată o nouă propunere a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
În prezent, liderii Uniunii Europene poartă negocieri raportându-se la propunerea lui Herman Van Rompuy, discutată şi în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG) de marţi, reuniune în cadrul căreia şi-a exprimat poziţia oficială şi un reprezentant al Guvernului României.
Noua propunere este susţinută în acest moment şi de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care negociază împreună pe această formulă cu statele membre.
„Ca urmare a presiunii ţărilor contributoare nete şi a discuţiilor care au loc în cursul zilei de astăzi între, pe de o parte, preşedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, şi, pe de cealaltă parte, şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, este de aşteptat să fie prezentată o nouă propunere de buget; aceasta ar urma să ţină cont de solicitările ţărilor contributoare de reducere a contribuţiilor proprii la bugetul Uniunii Europene, dar şi de solicitările ţărilor care pierd sume importante prin aplicarea acestei noi propuneri odată cu intrarea în vigoare a bugetului”, se arată într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au început joi la Bruxelles un summit maraton pentru negocieri asupra proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020, însă niciun acord nu va putea fi obţinut fără compromisuri din partea tuturor, relatează AFP.
„Nu sunt deloc mulţumit (de propunerile puse pe masă). Voi negocia dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să păstrez rabatul britanic”, a declarat premierul britanic David Cameronel înaintea unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Suedia este unul din aliaţii lui David Cameron, alături de Finlanda şi Olanda. Contributoare nete (oferă mai mulţi bani decât primesc de la bugetul UE), aceste ţări cer reduceri drastice ale cheltuielilor în bugetul european pentru a-şi diminua contribuţiile.
Perspectiva unui eşec al summitului nu a fost exclusă de cancelarul german Angela Merkel. „Un nou summit european asupra bugetului este posibil la începutul lui 2013, în caz de eşec”, a declarat ea miercuri.
CE a cerut un buget UE de 1.047 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Vam Rompuy a înaintat o primă propunere care conţinea reduceri cu 75 de miliarde de euro repartizate pentru toate politicile, inclusiv pentru politica agricolă comună şi fondurile de coeziune destinate în special celor mai sărace ţări din UE.
Propunerea i-a nemulţumit pe toţi, cu excepţia Germaniei, suspectată că ar sta la originea ei.
Herman Van Rompuy va prezenta o nouă propunere joi seară, chiar înaintea deschiderii oficiale a summitului. Noua propunere nu ar urma să prevadă reduceri suplimentare, ci o repartizare diferită a sacrificiilor cerute în varianta iniţială, potrivit primelor semnale.