Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, duminică, la finalul rundei de de negocieri cu PSD, că sunt mai multe variante de premier şi că liderii celor două partide vor prezenta aceste variante preşedintelui Klaus Iohannis, apoi vor fi făcute publice. ”În ceea ce priveşte premierul, am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi vom anunţa şi public. Va fi întâi o discuţie şi după aceea vom veni şi public cu ele. Cel mai bine, decât să apară tot felul de de informaţii pe surse, când ajungem la o concluzie, vom prezenta”, a declarat Florin Cîţu, duminică, la finalul şedinţei cu liderii PSD. Întrebat când va avea loc întâlnirea cu preşedintele, Cîţu a răspuns ”încă nu avem o dată”.
Întrebat, de asemenea, când se va tranşa problema premierului, liderul PNL a răspuns că în perioada următoare.
”Astăzi, mâine, poate în zilele următoare”, a declarat Cîţu.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat că speră ca la negocierile de duminică să se discute şi despre propunerea de premier, iar apoi această propunere să fie prezentată preşedintelui Klaus Iohannis. Întrebat când crede că s-ar putea finaliza negocierile, Cîţu a declarat: ”Eu credeam că ieri, sper să fie astăzi”.
Florin Cîţu a fost întrebat, duminică, dacă s-a ajuns la un consens în legătură cu persoana viitorului premier şi a declarat: ”Nu am ajuns la aceste discuţii, v-am spus că trebuie să ne înţelegem întâi pe partea de guvernare, pentru că de aici pornim. După ce avem un program de guvernare cu care toţi suntem de acord putem să discutăm şi despre ministere şi despre…”.
Liderul PNL a afirmat că speră ca discuţiile despre numele premierului să aibă loc duminică. ”Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier şi apoi să mergem cu această propunere la preşedintele României”, a adăugat Cîţu.
UPDATE Negocieri PNL-PSD. Florin Cîțu spune că negocierile cu PSD nu se află în blocaj, dar sunt divergențe mai ales pe partea economică și la justiție. Cîțu avertizează că o creștere pensiilor și salariilor ar putea arunca în aer stabilitatea economică, iar România ar risca să nu le mai poată plăti. ”Nu e un blocaj! Am arătat că se poate să ai și venituri bugetare mai mari fără să crești taxe. De partea cealaltă, se crede că trebuie o intervenție a statului. Sper să nu vină cu naționalizarea Pilonului II de pensii. Taxa de solidaritate și celelalte măsuri pe care le vrea PSD nu suntem de acord cu ele pentru că nu funcționează, nu pentru că e o diferență ideologică. Nu ne opunem, ci vrem să fie bazate pe ceea ce vrea piața.
Eu am cerut reformă la Metrorex, nu s-a făcut, am cerut reformă la CFR Călători, nu s-a făcut. Am avea loc să eficientizăm aparatul public. E nevoie de o reformă a administrației publice și așa putem găsi resurse pentru creșterea salariilor și a pensiilor. Eu am cerut reorganizare la ministere, iar la Ministerul Sănătății nu s-a făcut nici acum.
Alocațiile vor crește, pensiile vor crește. Mai discutăm acolo, un procent, două. E important să nu aruncăm în aer stabilitatea financiară. Dacă facem creșteri, nu vom mai putea plăti salariile și pensiile peste un an sau doi. Nu are sens să destabilizăm economia. Trebuie să încurajăm acumularea de capital.
Trebuie să respectăm MCV, trebuie să găsim o soluție. Vom vedea soluția experților pentru desființarea SIIJ, nu mai are rost să cerem o opinie de la Comisia de la Veneția.”, a spus Florin Cîțu înainte de o nouă rundă de negocieri cu PSD.
UPDATE Negocieri PNL-PSD. Florin Cîțu le-a spus liberalilor, într-o discuție după ședința cu PSD, că PNL nu vor prelua ”măsurile lui Dragnea”, că dacă taxa era bună, ar fi aplicat-o PSD de atunci, dar nu au făcut-o. Iar PNL nu aplică ”programul lui Dragnea”. El susținut că cea mai mare problemă pentru liberali este că PSD vine în continuare cu măsuri din Programul lui Liviu Dragnea impus Guvernelor Grindeanu, Tudose și Dăncilă. ”Taxa de solidaritate se afla şi în programul de guvernare al lui Mihai Tudose, pagina 21, când preşedinte era Liviu Dragnea. Şi Sorin Grindeanu o avea în program. Cîţu a mai subliniat în discuţie că nu este de acord nici nu impozitul global – taxarea prgresiv”, au precizat sursele liberale.
PNL şi PSD continuă, duminică, discuţiile pe marginea Programului de guvernare având de abordat subiecte asupra cărora nu s-a convenit până acum. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că este vorba despre ”aproximativ 5%” din Programul de guvernare, în timp ce liderul PNL, Florin Cîţu, a precizat că sunt subiecte din domeniul Finanţelor, Muncii şi Justiţiei. Punctele asupra cărora nu s-a convenit sunt majorarea pensiilor şi a alocaţiilor, dar şi situaţia Secţiei speciale. Ambii lideri s-au arătat optimişti că discuţiile se vor finaliza duminică.
Negociatorii au de armonizat subiecte asupra cărora nu s-a convenit în rundele anterioare de negocieri, cum ar fi majorarea pensiilor şi a alocaţiilor, dar şi situaţia Secţiei speciale.
După discuţiile de sâmbătă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că este vorba despre ”aproximativ 5%” din Programul de guvernare, însă a precizat că discuţiile vor avansa duminică. La rândul său, liderul PNL, Florin Cîţu, a precizat că subiectele încă în discuţie sunt din domeniile Finanţe, Muncă şi Justiţie.
PSD vrea taxă de solidaritate pe lux. Cine sunt românii care vor plăti mai mult la stat
”Mai sunt câteva capitole, le facem mâine”, a afirmat, sâmbătă, Florin Cîţu, la plecarea de la negocieri.
În ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei speciale, echipele iau în calcul să ceară un nou aviz de la Comisia de la Veneţia, iar subiectul să fie tranşat ulterior, în funcţie de răspunsul primit. În cursul zilei de sâmbătă, s-au făcut concesii de ambele părţi, pentru ca discuţiile să avanseze. Astfel, PSD este dispus să renunţe la impozitarea progresivă, cu care PNL nu este de acord, lucru afirmat de Florin Cîţu în repetate rânduri.
În schimb, PNL este dispus să accepte acordarea din nou a voucherelor de vacanţă. Valoarea acestora va fi de 1.450 de lei. Cu toate acestea, voucherele nu vor putea fi folosite pe litoral, ci doar în staţiuni balneo-climaterice şi în agroturism.
Liderii PSD şi PSD au afirmat, în repetate rânduri, că vor ca Programul de guvernare să fie finalizat cât mai repede, apoi să se stabilească Executivul, astfel încât să se meargă cât mai repede pentru un vor în Parlament.
Deocamdată, însă, nu există un consens în ceea ce priveşte numele premierului.