NEGOCIERI ÎN USL. Cum îşi împarte Uniunea colegiile pentru parlamentare şi cine NU mai candidează

USL urmează să anunţe în acest weekend câte şi care vor fi colegiile, la alegerile parlamentare din decembrie, pentru fiecare dintre cele patru partide: PSD, PNL, PC şi UNPR. Candidaţii propriu-zişi vor fi cunoscuţi după alte două săptămâni de discuţii în interiorul fiecărui partid. Negocierile privind împărţirea colegiilor le dă însă bătăi de cap liderilor Uniunii. Pe lângă interesele fiecărui partid, trebuie să se ţină seama şi de sistemul electoral actual în care este posibil ca un candidat clasat pe locul 2 sau 3 să poată accede totuşi în Parlament.
Adrian Ilie
13 sept. 2012, 14:16
NEGOCIERI ÎN USL. Cum îşi împarte Uniunea colegiile pentru parlamentare şi cine NU mai candidează

Premisa fundamentală de la care pleacă USL este păstrarea parităţii între reprezentanţii Alianţei de Centru-Dreapta (PNL şi PC), pe de o parte, şi PSD şi UNPR, de cealaltă parte. La vârful celor două partide, niciun lider nu vrea să pună în discuţie acest principiu, chiar dacă în eşaloanele inferioare mai sunt social-democraţi, în special, care cred că paritatea de 1 la 1 este dezavantajoasă pentru partidul lor.

Nimeni nu doreşte să deschidă această cutie a Pandorei”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, adăugând că repunerea în discuţie a parităţii ar crea tensiuni artificiale în rândul USL. „Prietenia înseamnă să împarţi cu cel care îţi este partener, iar paritatea a adus până acum rezultatele scontate”, a spus şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

În rândul liberalilor, nu există temeri serioase referitoare la unii pesedişti care ar fi nemulţumiţi. „Vorbe de astea vor fi tot timpul. Au fost şi la locale, au fost şi pe vremea când eram în Alianţa D.A. Din punctul meu de vedere, decizia este închisă şi mergem mai departe„, a spus viceliderul grupului PNL din Cameră, Eugen Nicolăescu, pentru ROMÂNIATV.NET.

Pe de altă parte, principiul parităţii va fi aplicat strict doar la nivel naţional, urmând ca în unele judeţe fie PNL, fie PSD să aibă o pondere inegală, în funcţie de şansele mai mare de câştig pe care le are un partid sau altul. Motivul este sistemul electoral care permite ca, în colegiile în care niciun candidat nu a obţinut 50% plus unu, să intre în Parlament un candidat de pe poziţia 2 sau 3, în urma redistribuirii.

În consecinţă, coaliţia de guvernământ vrea să găsească cei mai potriviţi candidaţi pentru ca aceştia să obţină peste 50% din voturi. Colegiile au fost împărţite în trei categorii: eligibile, marginale şi neeligibile. Ultimele sunt colegiile cu populaţie majoritar maghiară. În stabilirea primelor categorii, sunt luate în calcul elemente precum numărul de primari pe care îi are fiecare partid din cele patru componente, aparteneneţa politică a preşedintelui consiliului judeţean, precum şi sondajele.

Se fac cercetări sociologice, se analizează rezultatele pe ultimele 7-8 scrutinuri. USL trebuie să-şi maximizeze rezultatele. Unde sunt şanse mai mari pentru un candidat PSD va fi desemnat unul de la ei, iar unde un candidat al nostru are şanse mai mari, va fi un candidat de la PNL„, a declarat Eugen Nicolăescu. Acest principiu va face ca în unele judeţe PSD să aibă o pondere mai mare, iar în altele mai mică decât PNL. Per ansamblu însă, paritatea va trebuie respectată.

Ecuaţia este complicată de faptul că fiecare dintre cele două partide mari ale USL trebuie să asigure şi colegii pentru partenerii din UNPR şi PC.

Social-democraţii vor trebui să fac loc pentru aproximativ 30 de candidaţi ai UNPR, iar PNL va ceda PC, porivit negocierilor de până acum, 21 de colegii eligibile.

Sunt judeţe în care UNPR are organizaţii puternice, cum este la mine în Neamţ unde au preşedintele CJ şi doi sau trei parlamentari, şi altele în care practic nu există şi va trebui să vedem unde vor putea să desemneze candidaţi”, a precizat senatorul PSD Ioan Chelaru, pentru ROMÂNIATV.NET.

Flexibilă va fi şi desemnarea efectivă a persoanelor. Chiar dacă partidele îşi păstrează colegiile în care au deja parlamentari, este posibil ca unii deputaţi sau senatori să candideze în alte colegii decât cele în care au fost aleşi, în funcţie de deciziile organizaţiilor judeţene şi de acceptul primit de la conducerile centrale.

De asemenea, unii parlamentari în funcţie ar putea să nu mai candideze deloc din considerente personale.Din câte ştiu, la Senat ar fi 2-4 colegi care fie vor să se concentreze pe activitatea în domeniul privat sau doar să facă un pas în spate. Vom vedea care va fi decizia lor finală„, a spus Chelaru.

În privinţa Capitalei, s-a convenit deja ca fiecare dintre cele două alianţe care alcătuiesc Uniunea Social-Liberală să primească un număr egal de colegii, câte 20. „Săptămâna viitoare le aşezăm pentru fiecare partid în parte. Aşteptăm şi rezultatele unui sondaj”, a precizat Eugen Nicolăescu, pentru ROMÂNIATV.NET. Acesta nu va mai candida în Călăraşi, ci în Capitală, datorită faptul că a fost desemnat preşedinte al acestei organizaţii.

În privinţa lui Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC, care are deja o sentinţă de poliţie politică, în urma căreia nu mai poate candida, Nicolăescu a spus că o decizie va fi luată în funcţie de prevederile legii. „Nu ştiu exact care este situaţia juridică a domnului Voiculescu. Va trebui să ne uităm pe toate hârtiile şi vom lua o decizie. Dacă nu-i în regulă o candidatură, Biroul Electoral Central nu o primeşte. Unde-i lege, nu-i tocmeală„, a mai spus Eugen Nicolăescu.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios