NEGOCIERI înainte de moţiunea de cenzură. Cum vor vota UDMR şi minorităţile

UDMR va vota împotriva guvernului Victor Ponta, în plenul comun de marţi, dar nu va fi un vot pentru textul moţiunii de cenzură a PNL, care este unul "greşit", a anunţat, luni, liderul Uniunii, Kelemen Hunor. În schimb, reprezentanţii minorităţilor naţionale vor vota contra moţiunii, a dat asigurări Victor Ponta. 
Ionela Marcu
28 sept. 2015, 14:06
NEGOCIERI înainte de moţiunea de cenzură. Cum vor vota UDMR şi minorităţile

Premierul Victor Ponta şi liderul PSD, Liviu Dragnea, s-au întâlnit, luni după-amiaza, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Ponat a anunţat, după discuţii, că grupul Minorităților Naționale nu va susține moțiunea de cenzură depusă de liberali.

„Grupul minorităţilor a fost, încă de la începutul guvernării, un partener serios. Minoritățile vor susține în continuare coaliţia de guvernare  și nu vor vota moțiunea de cenzură, dar acest lucru nu reprezintă o noutate„, a declarat Ponta.

CITEŞTE ŞI PNL iese în stradă. Alina Gorghiu: Vor fi 10.000 oameni la mitingul din Parcul Izvor

În schimb, UDMR are o poziţie nuanţată. Kelemen Hunor a anunțat că UDMR va vota marți împotriva guvernului Victor Ponta, dar nu va fi un vot pentru textul moțiunii de cenzură.

Recomandarea în grup, adoptată cu majoritate, a fost să votăm împotriva Guvernului, dar nu este un vot pentru textul moțiunii de cenzură. E greu de făcut acesstă diferenţiere, dar vom face această separare. Vom avea o poziție nuanțată, nu una foarte brutală. Ştiu că lucrurile sunt albe sau negre, nu prea e loc de  nuanţe in zilele noastre, dar eu cred că e  nevoie de nuanțe. Împotriva Guvernului va fi votul nostru, dar nu pentru textul moțiunii”, a declarat liderul UDMR.

Liderul UDMR a arătat că ceea ce îi nemulţumeşte pe udemerişti sunt acuzațile care îi sunt aduse premierului în cadrul unui demers făcut în Parlament. 

„Fiind vorba despre un singur subiect și anume despre acuzațiile aduse premierului, noi considerăm că în Parlament nu se poate vota despre un astfel de subiect, este treaba Justiției, judecătorilor, în primul rând. În al doilea rând, și instituția moțiunii de cenzură este o instituție politică împotriva Guvernului, nu împotriva prim-ministrului și, bineînțeles, este și un precedent periculos pentru fapte presupuse care nu au legătură directă, nici indirectă cu funcția guvernamentală, cu poziția de prim-ministru.

Ar fi o greșeală să spunem că acest text este un text care poate fi susținut ca și text de moțiune de cenzură. Acesta este și motivul pentru care colegii noștri nu au semnat săptămâna trecută moțiunea de cenzură. Suntem o formațiune politică de Opoziție și sigur e bine să te comporți consecvent și logic ținând cont de unde te afli în Parlament și ne aflăm în băncile Opoziției — este un alt argument pentru votul nostru de mâine” „, a continuat Kelemen Hunor.

El a spus că votul la moțiunea de cenzură este o recomandare pentru parlamentarii UDMR, nu o obligație de serviciu.

„Mandat imperativ nu există, dar regulamentele grupurilor reunite ne indică într-un articol că un vot majoritar este obligatoriu pentru membrii grupului. E greu să spui (…) că este o obligație de serviciu, este o recomandare, dar eu sunt convins că membrii grupurilor noastre fac exact ceea ce am discutat. Suntem un grup disciplinat. Soarta Guvernului nu stă în voturile noastre. Nu stă nici măcar în voturile actualei Opoziții. Asta nu înseamnă că într-o societate democratică, într-un Parlament democratic nu trebuie să folosești instrumentele constituționale pentru a trimite un mesaj, inclusiv prin votul tău la o moțiune de cenzură către cei care se află la guvernare”, a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, parlamentarii UDMR vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii, mai puțin trei sau patru care sunt plecați în delegații.

Moţiunea de cenzură, semnată de 183 de parlamentari, va fi dezbătut şi votat, marţi, 29 septembrie, începând cu ora 10.00.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai