Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE că bugetarii vor primi de la 1 iunie salariile majorate cu 8%, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.
Ponta a precizat că ministrul propus pentru Finanţe, Florin Georgescu, a negociat o ţintă de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adică o extensie de 0,35%, el subliniind că acest procent este mai mult decât suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le consideră esenţiale.
Premierul desemnat a arătat că discuţia de luni dimineaţă cu delegaţia FMI, BM şi CE este o discuţie finală, el arătând că acordul de principiu a fost finalizat.
Ponta a mai spus că, dacă Parlamentul va acorda votul de învestitură Guvernului, scrisoarea de intenţie va fi aprobată de către Executiv în prima şedinţă de marţi.
La această oră la Ministerul Finanţelor se discută împreună cu reprezentanţii FMI când se va acorda a doua tranşă. Până în acest moment există două variante luate în discuţie. Prima presupune ca majorarea să se facă din luna noiembrie pentru luna decembrie, iar a doua variantă vorbeşte de o majorare din luna decembrie pentru luna ianuarie 2013.
PDL cere Guvernului Ponta să majoreze salariile cu 16%
PDL solicită Guvernului Ponta să majoreze salariile bugetarilor cu 16%, aşa cum se angajase Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi nu cu 8%, această decizie anunţată de Florin Georgescu reprezentând, în opinia democrat-liberalilor, „un eşec” al negocierilor cu FMI şi CE.
PDL susţine, într-un comunicat, că Guvernul Ponta are banii pentru a reîntregii salariile bugetarilor cu 16%.
„Comisia de Muncă a Partidului Democrat Liberal solicită Guvernului Victor Ponta să majoreze salariile bugetarilor cu 16%, aşa cum se angajase Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi nu cu 8%, cum a anunţat în această dimineaţă ministrul Finanţelor, Florin Georgescu. Apreciem că tranşa de majorare de 8% reprezintă un eşec al negocierilor purtate cu FMI şi Comisia Europeană şi arată nivelul de încredere pe care organismele internaţionale cu care România are acorduri îl oferă guvernării de stânga instalate în ţara noastră”, se mai arată în comunicat.
PDL mai susţine că majorările salariale care se vor aplica de la 1 iunie, chiar dacă reduse faţă de planul iniţial, sunt rezultatul aplicării – în ultimii doi ani – a unor politici şi măsuri economice prudente şi responsabile, „nicidecum rezultatul demagogiei ieftine promovate de liderii USL”.
„Prin urmare, cerem Guvernului Ponta să explice eşecul negocierilor cu privire la creşterea salariilor în sistemul bugetar aşa cum a promis”, adaugă PDL.