Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, după aproape douăsprezece ore de negocieri cu liderii Federaţiei Sanitas, că s-a ajuns la concluzia că legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate subiectiv de către spitale şi că s-a decis modificarea legii salarizării, fără însă a fi modificată plafonarea sporurilor la 30%. La rândul lor, reprezentanţii Sanitas au anunţat că renunţă la greva generală programată pentru 11 mai.
Pentru prima dată, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a recunoscut că au existat salariile care au scăzut în urma politicilor guvernului. Aceasta a precizat că în sănătate au existat nu mai puțin de 7.000 de venituri care au scăzut.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a acuzat că astfel de scăderi salariale a avut loc datorită aplicării subiective a legii salarizării și a dat exemplu a două spitale din Arad și Focșani unde un număr mare de angajați au suferit pierderi de venituri.
”Regulamentul sporurilor au fost aplicate în mod subiectiv. Vă dau două exemple: Arad și Focșani. S-a decis modificarea legii salarizării. Nu modificăm procentul de 30%.”, a spus Sorina Pintea, după întâlnirile cu sindicatele din sănătate.
Lia Olguța Vasilescu a precizat cum va fi modificată legea:
”1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.
2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.
3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.
4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.
5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.
6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.
7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.
Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.
Ca urmare a acestui Acord, reprezentanții organizațiilor sindicale au consimțit să renunțe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018.”, a spus Vasilescu.
UPDATE. „S-a decis modificarea legii salarizării”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
„Aceste modificări vor viza strict modul de acordare a sporurilor”, a completat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.
Decizia a fost luată la capătul a aproape 11 ore de negocieri cu sindicaliştii din sănătate.
UPDATE – Federaţia Sanitas anunţă, la finalul negocierilor de la Guvern, că renunţă la greva programată în 11 mai
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat, la finalul negocierilor de aproape douăsprezece ore de la Guvern, că au decis să renunţe la organizarea grevei generale care era programată în 11 mai, după ce s-a semnat un acord cu Executivul.
Anunţul a fost făcut de către liderul sanitas, Leonard Bărăscu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi ministrul Muncuii, Lia Olguţa Vasilescu, la finalul negocierilor de la Guvern.
UPDATE: Negocierile de marţi de la Palatul Victoria, dintre reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe, pe tema regulamentului de sporuri, au început la ora 10.00 şi, până la momentul transmiterii ştirii, nu s-au încheiat.
În funcţie de oferta Guvernului, sindicaliştii vor decide dacă vor intra sau nu în grevă generală pe data de 11 mai.
„Aşteptăm ca Guvernul să găsească o soluţie pentru a stinge conflictul declarat de Federaţia Sanitas. (…) În funcţie de ofertă, va trebui să evaluăm dacă se pot declanşa mecanismele de organizare sau suspendare a grevei generale. (…) Vom discuta despre acele trei revendicări ale Federaţiei Sanitas pe care noi le-am formulat. Prima este legată de creşterea salarială pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, stoparea scăderilor salariale care s-au produs până acum. A doua revendicare şi cea mai importantă este eliminarea plafonului de 30% la limita sporurilor. (..) A treia revendicare este legată de negocierea contractului colectiv de muncă, atât pe sectorul de sănătate, cât şi pe cel de asistenţă socială”, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan.
Potrivit calendarului propus de Sanitas, pe data de 11 mai, personalul din sănătate şi din asistenţă socială va intra în grevă generală, nemulţumiţi fiind de scăderea sporurilor. Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.
Sindicaliştii din domeniul sanitar discută cu premierul Viorică Dăncilă, la Guvern. La întâlnire participă şi ministrul Sănătăţii, ministrul Muncii, dar şi ministrul de Finanţe.
Negocierile de la Guvern vin în contextul în care cadrele medicale au fost luni, timp de două ore, în grevă de avertisment, urmând ca vineri, 11 mai, să intre în grevă generală.
„Aşteptăm ca Guvernul să găsească o soluţie pentru a stinge conflictul declarat de Federaţia Sanitas. (…) În funcţie de ofertă, va trebui să evaluăm dacă se pot declanşa mecanismele de organizare sau suspendare a grevei generale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan.
Ciocan susţine că în cadrul întâlnirii cu oficialii vor discuta principalele probleme care îi nemulţumesc pe angajaţii din sistemul sanitar.
„Vom discuta despre acele trei revendicări ale Federaţiei Sanitas pe care noi le-am formulat. Prima este legată de creşterea salarială pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, stoparea scăderilor salariale care s-au produs până acum. A doua revendicare şi cea mai importantă este eliminarea plafonului de 30% la limita sporurilor. (..) A treia revendicare este legată de negocierea contractului colectiv de muncă, atât pe sectorul de sănătate, cât şi pe cel de asistenţă socială”, a adăugat Mircea Ciocan.
Liderii sindicatelor din Sănătate susţin că s-au înregistrat scăderi salariale cuprinse între 500 şi 1.100 de lei. Aşadar, principalele revendicări ale angajaţilor din domeniul sanitar vizează modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, dar şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.