Ucraina cere de la Rusia ”garanţii de securitate absolute” şi respinge ideea unui model al ”neutralităţii suedeze sau austriece” propus de Moscova, anunţă miercuri preşedinţia ucraineană, relatează AFP.
”Ucraina se află în prezent în stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât «ucrainean»”, declară un negociator ucrainean, Mihailo Podoliak, citat de preşedinţia ucraineană.
Podoliak subliniază că vrea ”garanţi de securitate absolute” privind Rusia şi ca semnatarii să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în cazul unei agresiuni.
Rusia, anunţul aşteptat de tot mapamondul. Războiul din Ucraina s-ar putea termina în curând
Rusia a evocat anterior un posibil ”compromis” în vederea unei neutralităţi a Ucrainei după modelul Suediei şi Austriei.
”Aceasta este într-adevăr opţiunea discutată în prezent şi care poate fi considerată a unui compromis”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Serghei Lavrov susţine că există posibilitatea semnării unui acord de compromis între Ucraina şi Rusia: Neutralitatea şi garanţiile de securitate sunt supuse negocierilor
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, miercuri, că Rusia este pe punctul de a conveni asupra unor părţi ale unui posibil acord de pace cu Ucraina, după ce Kievul a acceptat să discute despre neutralitate. Astfel, există speranţa încheierii celui mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.
”Statutul neutru este acum discutat serios, împreună cu garanţiile de securitate”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru RBC News.
”În prezent, chiar acest aspect este discutat în cadrul negocierilor – există formulări absolut specifice care, din punctul meu de vedere, sunt aproape de a ajunge la un acord”, a mai spus Lavrov.
Oficialul rus a precizat că preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre neutralitate, împreună cu garanţiile de securitate pentru Ucraina, fără aderarea la NATO, ca o variantă posibilă în februarie.
Război în Ucraina. Putin ameninţă cu SUPERARMA. Primele imagini cu racheta Zircon, care poate lovi în 5 minute orice capitală europeană
Lavrov a avertizat că negocierile nu au fost uşoare, dar că există o ”oarecare speranţă de a ajunge la un compromis”.
Oficialii ucraineni au anunţat, de asemenea, afirmaţii pozitive prudente cu privire la discuţiile de pace. Se spune că Ucraina este dispusă să negocieze sfârşitul războiului, dar nu se va preda şi nu va accepta ultimatumurile ruseşti.
Lavrov a mai spus că elementele-cheie ale discuţiilor includ securitatea oamenilor din estul Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei şi drepturile cetăţenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina.
Putin a invocat că a lansat operaţiunea militară pentru că vorbitorii de limbă rusă din Ucraina au fost supuşi unui genocid de către ”naţionaliştii şi neonaziştii” ucraineni.
Pe de altă parte, Ucraina şi Occidentul susţin că acuzaţiile de genocid sunt neîntemeiate.