S-a lăsat cu ţipete la negocierile dintre fermieri și ministrul Florin Barbu. Ce revendicări au fost soluţionate în urma discuţiilor

Negocieri tensionate între reprezentanţii fermierilor şi ministrul Florin Barbu. Ministrul Agriculturii s-a văzut nevoit să ridice vocea la liderii protestatarilor, nemulţumiţi că revendicările lor nu sunt luate în seamă.
Irina Dumitrescu
13 ian. 2024, 17:30
S-a lăsat cu ţipete la negocierile dintre fermieri și ministrul Florin Barbu. Ce revendicări au fost soluţionate în urma discuţiilor

Negocieri tensionate între reprezentanţii fermierilor şi ministrul Agriculturii. Din partea Ministerului Agriculturii, alături de ministrul Florin Barbu, la ședință mai sunt prezenți secretarul de stat Adrian Pintea și directorul general al APIA, Ionuț Lupu.

Ce au obținut fermierii la negocierile cu ministrul Florin Barbu

În urma negocierilor de la Ministerul Agriculturii, fermierii au semnat un proces verbal cu ministrul prin care acesta se angajează să rezolve o serie de revendicări, restul revendicărilor urmând să fie analizate. Fermierul Dănuț Andruș a anunțat că revendicările ce țin de activitatea și deciziile MADR au fost asumate de ministrul Agriculturii, însă protestele în stradă vor continua până ce și celelalte ministere și instituții vor fi de acord cu solicitările fermierilor și transportatorilor.

În urma discuțiilor de astăzi, sâmbătă – 13 ianuarie, de la Ministerul Agriculturii, între fermierii care protestează și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost încheiat un proces-verbal pe care vi-l redăm mai jos, integral:

PROCES VERBAL

încheiat astăzi, 13 ianuarie 2024

În urma întîlnirii de astăzi, cu domnul ministru al agriculturii, am convenit următoarele:

1. Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregristrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României ;
Termen: proxima ședință de guvern.

2. Ordonanța de urgență privind amînarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței.
Termen: proxima ședință de guvern.

3. Măsura compensării în cuantum de 100 Euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022.
Termen: adoptare act normativ pînă la data de 15 februarie 2024, plata urmînd a se efectua pînă la data de 31 mai 2024.
Măsura acordării a 100 Euro pe UVM – vaca de carne.
Măsura acordarii a 100 Euro pe UVM – porc.
Măsura acordării a !00 Euro pe UVM – pasăre.

4. Discuțiile privind sistemul zootehnic vor avea loc în data de luni, 15 ianuarie 2024, și în prezența reprezentanților sectorului zootehnic.

5. În ce privește condiționalitățile GAEC 7 și GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniștri, de către 15 state, și a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea.

6. A fost creat fondul de risc din care s-a reținut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane Euro, după cum urmează: a) 40 milioane Euro din subvenții;b) 30 milioane Euro de la UE, sumă solicitată și aprobată; c) 30 milioane Euro de la bugetul national.
Pînă la data de 31 ianuarie a.c. se așteaptă procesele verbale de calamități aferente anului 2023, și va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.

7. Completarea regulamentelor de organizare și funcționare a agențiilor/subordonatelor MADR urmare a reorganizării precum și întărirea codurilor de etică aplicabile, conform legii.

Celelalte revendicări vor fi supuse analizei instituțiilor/ autorităților naționale și europene, urmînd a fi soluționate, cu sprijinul MADR.

Declarație comună MADR

Negocieri tensionate între fermieri și ministrul Florin Barbu

Guvernul a modificat calendarul discuţiilor cu liderii transportatorilor şi fermierilor, astfel:

Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții, discuțiile cu ministerele de resort/ autoritățile competente au fost reprogramate astfel: 

Astăzi:

Ora 18.00 – Ministerul Transporturilor

Ora 20.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară

Duminică, ora 11.00 – Ministerul Finanțelor

Guvernul României, împreună cu ministerele și instituțiile publice implicate, vor continua să comunice constant evoluția acestui dialog pentru găsirea celor mai rapide și bune soluții la probleme legitime ridicate de transportatori și fermieri”, au transmis autoritățile.

Citeste si Protestul fermierilor şi transportatorilor continuă după ce negocierile cu Guvernul au eşuat. A fost stabilit calendarul consultărilor

Protestul fermierilor şi transportatorilor a cuprins întreaga ţară

Între timp, în a patra zi de proteste masive fermierii au trecut de barajul poliției pentru a continua revolta în Capitală. În apropiere de Bucureşti, coloane de autovehicule de mare tonaj sunt în zona localităţii Afumaţi, iar revolta s-a extins în toată ţara.

În judeţul Teleorman, şoferii au pornit spre Capitală cu TIR-uri, tractoare dar şi cu autovehicule. În Suceava sunt anunţate proteste pentru după amiaza zilei, iar Jandarmeria a instituit baraje pe drumuri pentru a nu permite intrarea în oraş a utilajelor agricole. Şi pe centura Timişoarei se desfăşoară un protest.

negocieri

De asemenea, în județele Brăila, Călărași și Ilfov, producătorii agricoli s-au organizat pentru a de îndrepta spre București cu tractoare, dar mai ales cu mașini mici. Agricultorii speră ca astfel să poate veni în sprijinul colegilor deja ajunși în Capitală pentru a organiza un protest în Piața Victoriei. Alte acțiuni de protest sunt în desfășurare sau în curs de organizare în Bihor, Arad și Timiș.

Criza financiară a fermierilor, soluţionată doar printr-un plan „un plan asumat politic, diplomatic, financiar și economic”

Clubul Fermierilor Români a venit cu precizări referitoare a revendicările pe care le au:

Vrem rezolvarea crizei financiare a fermierilor și redobândirea competitivității fermelor românești!

Fermierii români au nevoie de un plan de salvare și stabilitate financiară, în parteneriat cu Guvernul României.

Clubul Fermierilor Români reafirmă importanța consolidării comunicării și cooperării Guvernului României și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu parteneri sociali, reprezentanți ai intereselor fermierilor, în scopul identificării acțiunilor și resurselor aferente  pentru adoptarea de catre Guvern a unui Plan de măsuri urgente ca răspuns la criza financiară cu care se confruntă fermierii români. 

Citeste si CTP, după prezenţa lui Simion şi Şoşoacă la proteste: „Godzilla și King Kong au rămas flămânzi”

Acest plan trebuie să fie rezultatul unor negocieri care să consemneze angajamentele Guvernului pe termen scurt și mediu, pentru că această criză cu care se confruntă fermierii s-a acumulat în timp și poate fi rezolvată cu un plan asumat politic, diplomatic, financiar și economic. Propunerile sintetizate de revendicări solicitate de către Clubul Fermierilor Români, în 14 puncte, reprezintă o parte a acestui plan„, se arată în comunicatul pe care Clubul Fermierilor Români l-a transmis presei.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Detalii șocante din ancheta accidentului de la Suceava: Tahograful autobetonierei era manipulat
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?