Negocieri tensionate între reprezentanţii fermierilor şi ministrul Agriculturii. Din partea Ministerului Agriculturii, alături de ministrul Florin Barbu, la ședință mai sunt prezenți secretarul de stat Adrian Pintea și directorul general al APIA, Ionuț Lupu.
În urma negocierilor de la Ministerul Agriculturii, fermierii au semnat un proces verbal cu ministrul prin care acesta se angajează să rezolve o serie de revendicări, restul revendicărilor urmând să fie analizate. Fermierul Dănuț Andruș a anunțat că revendicările ce țin de activitatea și deciziile MADR au fost asumate de ministrul Agriculturii, însă protestele în stradă vor continua până ce și celelalte ministere și instituții vor fi de acord cu solicitările fermierilor și transportatorilor.
În urma discuțiilor de astăzi, sâmbătă – 13 ianuarie, de la Ministerul Agriculturii, între fermierii care protestează și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost încheiat un proces-verbal pe care vi-l redăm mai jos, integral:
PROCES VERBAL
încheiat astăzi, 13 ianuarie 2024
În urma întîlnirii de astăzi, cu domnul ministru al agriculturii, am convenit următoarele:
1. Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregristrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României ;
Termen: proxima ședință de guvern.
2. Ordonanța de urgență privind amînarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței.
Termen: proxima ședință de guvern.
3. Măsura compensării în cuantum de 100 Euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022.
Termen: adoptare act normativ pînă la data de 15 februarie 2024, plata urmînd a se efectua pînă la data de 31 mai 2024.
Măsura acordării a 100 Euro pe UVM – vaca de carne.
Măsura acordarii a 100 Euro pe UVM – porc.
Măsura acordării a !00 Euro pe UVM – pasăre.
4. Discuțiile privind sistemul zootehnic vor avea loc în data de luni, 15 ianuarie 2024, și în prezența reprezentanților sectorului zootehnic.
5. În ce privește condiționalitățile GAEC 7 și GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniștri, de către 15 state, și a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea.
6. A fost creat fondul de risc din care s-a reținut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane Euro, după cum urmează: a) 40 milioane Euro din subvenții;b) 30 milioane Euro de la UE, sumă solicitată și aprobată; c) 30 milioane Euro de la bugetul national.
Pînă la data de 31 ianuarie a.c. se așteaptă procesele verbale de calamități aferente anului 2023, și va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.
7. Completarea regulamentelor de organizare și funcționare a agențiilor/subordonatelor MADR urmare a reorganizării precum și întărirea codurilor de etică aplicabile, conform legii.
Celelalte revendicări vor fi supuse analizei instituțiilor/ autorităților naționale și europene, urmînd a fi soluționate, cu sprijinul MADR.
Guvernul a modificat calendarul discuţiilor cu liderii transportatorilor şi fermierilor, astfel:
„Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții, discuțiile cu ministerele de resort/ autoritățile competente au fost reprogramate astfel:
Astăzi:
Ora 18.00 – Ministerul Transporturilor
Ora 20.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară
Duminică, ora 11.00 – Ministerul Finanțelor
Guvernul României, împreună cu ministerele și instituțiile publice implicate, vor continua să comunice constant evoluția acestui dialog pentru găsirea celor mai rapide și bune soluții la probleme legitime ridicate de transportatori și fermieri”, au transmis autoritățile.
Între timp, în a patra zi de proteste masive fermierii au trecut de barajul poliției pentru a continua revolta în Capitală. În apropiere de Bucureşti, coloane de autovehicule de mare tonaj sunt în zona localităţii Afumaţi, iar revolta s-a extins în toată ţara.
În judeţul Teleorman, şoferii au pornit spre Capitală cu TIR-uri, tractoare dar şi cu autovehicule. În Suceava sunt anunţate proteste pentru după amiaza zilei, iar Jandarmeria a instituit baraje pe drumuri pentru a nu permite intrarea în oraş a utilajelor agricole. Şi pe centura Timişoarei se desfăşoară un protest.
De asemenea, în județele Brăila, Călărași și Ilfov, producătorii agricoli s-au organizat pentru a de îndrepta spre București cu tractoare, dar mai ales cu mașini mici. Agricultorii speră ca astfel să poate veni în sprijinul colegilor deja ajunși în Capitală pentru a organiza un protest în Piața Victoriei. Alte acțiuni de protest sunt în desfășurare sau în curs de organizare în Bihor, Arad și Timiș.
Clubul Fermierilor Români a venit cu precizări referitoare a revendicările pe care le au:
„Vrem rezolvarea crizei financiare a fermierilor și redobândirea competitivității fermelor românești!
Fermierii români au nevoie de un plan de salvare și stabilitate financiară, în parteneriat cu Guvernul României.
Clubul Fermierilor Români reafirmă importanța consolidării comunicării și cooperării Guvernului României și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu parteneri sociali, reprezentanți ai intereselor fermierilor, în scopul identificării acțiunilor și resurselor aferente pentru adoptarea de catre Guvern a unui Plan de măsuri urgente ca răspuns la criza financiară cu care se confruntă fermierii români.
Citeste si CTP, după prezenţa lui Simion şi Şoşoacă la proteste: „Godzilla și King Kong au rămas flămânzi”
Acest plan trebuie să fie rezultatul unor negocieri care să consemneze angajamentele Guvernului pe termen scurt și mediu, pentru că această criză cu care se confruntă fermierii s-a acumulat în timp și poate fi rezolvată cu un plan asumat politic, diplomatic, financiar și economic. Propunerile sintetizate de revendicări solicitate de către Clubul Fermierilor Români, în 14 puncte, reprezintă o parte a acestui plan„, se arată în comunicatul pe care Clubul Fermierilor Români l-a transmis presei.