UPDATE: „Ca urmare a negocierilor de astăzi de la sediul Prefecturii Gorj între Ministerul Energiei, conducerea Complexului Energetic Oltenia şi sindicatele din cadrul CEO, minerii din cadrul Complexului au început să reia munca. Astfel, carierele în care activitatea se pregăteşte sa reînceapă sunt: Roşia, Rovinari, Tismana, Jilţ Nord, Jilţ Sud, Lupoaia şi Husnicioara „, se precizează în comunicat.
Anterior, tot într-un comunicat, ministerul a anunţat că minerii de la Complexul Energetic Oltenia vor primi un spor de producţie în valoare netă de 585 lei, dacă vor relua imediat activitatea în carierele de lignit.
Ca urmare a discuţiilor din data de joi, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Societăţii Complexului Energetic Oltenia şi reprezentanţii legali ai sindicatelor, în condiţiile reluării imediate a activităţii, s-a stabilit că, în limita în limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de producţie pentru personalul muncitor din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune în sumă de 1.000 lei brut, respectiv 585 lei net.
Pentru conducători formaţie lucru din activitatea de producţie, mentenanţa şi transport cărbune va fi acordată o sumă de 700 lei brut, respectiv 409 lei net.
În urmă cu o săptămână, minerii de la CEO au declanşat o grevă, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Ei au obţinut ulterior unele majorări salariale, dar o parte dintre ei nu au renunţat la protest.
În noaptea de miercuri spre joi, una din cele trei unităţi funcţionale ale termocentralei de la Rovinari, cu o putere instalată de 330 MW fiecare, a fost închisă din lipsă de cărbune.
Directorul centralei de la Rovinari, Ion Pisc, avertiza încă de miercuri că trebuie să oprească două dintre cele patru grupuri energetice, pentru că nu mai are cărbune. Un al treilea grup ar putea fi oprit joi. Minerii care asigură cărbunele pentru termocentralele din Oltenia sunt încă în grevă.
Despre situaţia de la Complexul Energetic Oltenia a vorbit şi premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern, după ce anterior Executiv anunţa într-un comunicat de presă că premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a verifica inclusiv modul de stabilire şi acordare a drepturilor salariale.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că i s-a adus la cunoştinţă doar miercuri, „cu nepermisă şi suspectă întârziere”, situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Dăncilă a anunţat că a solicitat, în această dimineaţă, tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiu public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari.
„Mi s-a adus la cunoştinţă ieri, cu nepermisă şi suspectă întârziere, situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgenţă şi împreună cu miniştriişi autorităţile responsabile am analizat ce măsuri pot fi luate astfel încât Complexul Energetic Oltenia să-şi reia activiatea la capacitate normală. Ne preocupă situaţia de la Complexul Energetic Oltenia şi funcţionarea sistemului energetic naţional şi am ţinut cont de toate semnalele apărute în spaţiul public în ultimele zile”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a spus că a dispus mai multe măsuri.
„Am solicitat, în această dimineaţă, tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiu public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari, astfel încă să ne lămurim foarte clar dacă exsită vreo legătură între acest blocaj şi dorinţa unora de a face speculaţii pe spatele românilor. Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării”, a subliniat Dăncilă.
Potrivit acesteia, după ce va avea toate datele vor putea fi luate deciziile care se impun astfel încât să nu fie afectată siguranţa şi funcţionarea sistemului energetic naţinal.