Negocierile PNL, PSD şi UDMR, pentru formarea viitorului guvern şi a noii majorităţi parlamentare s-au blocat la capitolul social, în privinţa majorărilor de venituri, introducerea de noi taxe, dar şi în privinţa modului în care va fi ales premierul acestei alianţe politice. Toate divergenţele vor intra, acum, în dezbaterea echipei politice de negociere, formată din liderii partidelor. Pentru a finaliza, vineri cel târziu, programul de guvernare, va avea loc o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice pentru News.ro.
Liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor urmează să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, în care şeful statului ar putea să le transmită cine va fi premierul desemnat pentru noua construcţie politică.
Surse au precizat că Nicolae Ciucă are şansele cele mai mari să fie desemnat premier, asta deşi Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru. Semnalul a fost dat de Rareş Bogdan, astăzi, el arătând că, deşi decizia PNL este ca preşedintele partidului să fie premier, partidul nu se va bloca într-un nume. Asta pentru că, în cadrul negocierilor, PSD a transmis clar că nu îl doreşte pe Cîţu premier.
Rareş Bogdan a mai spus că premierul trebuie dat de PNL, şi trebuie să fie membru PNL, iar liberalii nu vor susţine nici varianta unui premier independent, nici premier PSD şi nici premier UDMR. De altfel, Rareş Bogdan arăta că varianta unei rotaţii a premierului nu a fost discutată şi nici validată în conducerea PNL.
PNL şi PSD vor ca cel mai târziu duminică, forurile statutare ale partidelor să valideze programul de guvernare şi propunerea de premier cu care noua alianţă va merge la Palatul Cotroceni, la consultările cu şeful statului.
Vîlceanu: Bugetul trebuie să-şi permită majorările de pensii; suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic
Propunerile privind majorarea pensiilor trebuie să ţină cont de capacitatea bugetului de a le plăti, în condiţiile în care economia ţării se află deja într-un moment complicat, a afirmat, joi, Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanţelor, care este şi secretar general al PNL
El a participat la evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a aeroportului Băneasa, în calitate de ministru interimar al Transporturilor.
„Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 – n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul”, a precizat Vîlceanu.
Potrivit acestuia, abordarea trebuie să fie una prudentă. „Mi-aş dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii, mai ales în discuţiile politice, să înţeleagă faptul că, da, politic, ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri, sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste. Dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume. Suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat şi de valul 4 de pandemie. Cred că ar trebui să privim cu prudenţă ce se va întâmpla pe viitor şi să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor”, a spus ministrul interimar.